IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Atos отговориха на очакванията

Групата има отрицателен свободен паричен поток от 555 млн. евро за първото полугодие и очаква той да се подобри до 450 млн. евро за цялата година

10:40 | 27.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Arnaud Fevrier/Bloomberg</em></p>

Снимка: Arnaud Fevrier/Bloomberg

Генериращата загуба френска консултантска ИТ компания Atos отчете приходи от продажби за първото полугодие, които отговориха на очакванията на анализаторите, но обяви, че очаква отрицателен паричен поток от близо половин милиард евро през 2022 г., докато се насочва към план за трансформиращо преобръщане на бизнеса, за да си върне инвеститорското доверие, предава Ройтерс.

Приходите от продажби за първото полугодие са спаднали с 0,6% при постоянни валути спрямо година по-рано до 5,56 млрд. евро. Това отговаря на средната прогноза за 5,52 млрд. долара, дадена от 10 анализатори.

Групата има отрицателен свободен паричен поток от 555 млн. евро за първото полугодие и очаква той да се подобри до 450 млн. евро за цялата година. Сега компанията прогнозира годишният ѝ оперативен марж да бъде в долния край на диапазона 3-5%, който по-рано сподели.

Първите шест месеца на годината бяха особено турбулентни за групата, която в миналото беше оглавявана от еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Брьотон, след като премина през две големи промени в управлението.

Трудният период достигна пика си през юни с изненадващото оттегляне на Родолф Белмер след тежки спорове между него и борда за стратегията. Това се случи само няколко месеца след като той беше номиниран за главен изпълнителен директор.

Белмер обяви, че ще напусне групата в деня, в който Atos представи плана си да раздели компанията на две групи, с цел отделяне на бизнес и комбиниране на по-привлекателните активи в едно, включително подразделението за киберсигурност BDS.

Atos каза, че си е осигурила 1,5 млрд. евро финансиране, необходимо за плана, който включва инвестиция и разходи за преструктуриране и на двете звена. Финалните документи се очаква да бъдат подписани с банките „в следващите няколко дни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още