IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет измамите устойчиви на рецесия

Индустрията има потенциал да достигне обем от 7 млрд. долара

12:02 | 24.11.08 г.
Интернет измамите устойчиви на рецесия

Интернет измамите са устойчиви на икономическата рецесия и имат всички характеристики на законен бизнес модел, сочи доклад на производителя на софтуер за сигурност Symantec, публикуван днес.

Индустрията има потенциал да достигне обем от 7 млрд. долара, като цената на откраднатата информация за банкова сметка тръгва от 6,50 паунда (10 долара), а номерата на кредитни карти се продават за по едва 7 пенса.

Стойността от 7 млрд. долара се получава, като се приеме, че интернет измамниците успеят да продадат всичко, което предлагат, както и че успеят да изпразнят сметките на жертвите си.

Докладът е първият, който дава количествено измерение на мащаба на глобалната киберпрестъпност.

Стоки, услуги и информация се разпространяват с все по-бързи скорости из целия свят чрез онлайн форуми, хостнати на сървъри, чиито географски местоположения постоянно се променят, за да се избегне разпознаването им. Въпреки липсата на сравнителни данни от предишни години киберпрестъпността бързо нараства, смятат от компанията.

„Тези форуми са истински пазар, където хората са в ролята на продавачи и купувачи. Настина изглежда имитират реални бизнес модели“, казва Лиъм О’Мърчу, старши анализатор в компанията, цитиран от Finnacial Times. „Малко прилича на старта на електронната търговия. Това е свободен трудов пазар и международен пазар“.

За целите на доклада от Symantec са наблюдавали сървъри из целия свят и са открили, че над 69 хил. мошеници се рекламирали услугите си през изминалата година, като са изпратили 44 321 095 съобщения в „подземни“ форуми.

От компанията са открили също, че най-рекламираната категория стоки и услуги е информация за кредитни карти, като формира 31% от общия обем.

Миналата седмица експерти в борбата с престъпността предупредиха, че има вероятност в идните години киберпрестъпленията да нанесат не по-малко поражения от кредитната криза, ако не бъде подобрена международната регулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още