IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google ще конкурира Amazon в продажбите на електронни книги

Интернет групата иска да се превърне в точка за директна продажба на издания в електронен вид на потребителите

10:28 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател
Google ще конкурира Amazon в продажбите на електронни книги

Технологичната компания Google възнамерява да внедри нова програма, която ще позволява на книгоиздателите да продават електронни версии на своите издания директно на потребителите в интернет. По този начин Google ще се изправи срещу уебсайта Amazon.com, който контролира пазара за продажби на електронни издания чрез своето устройство за четене на книги в електронен вид Kindle.

Решението на Google вероятно ще бъде приветствано от книгоиздателите, които напоследък изразиха притеснения относно агресивната ценова стратегия на Amazon. Amazon предлага повечето популярни заглавия в електронен вид за 9,99 долара, което е много по-евтино в сравнение с типичната цена за хартиените копия от 26 долара.

По време на предварителните разговори с книгоиздателите от Google заявиха, че ще им позволяват сами да определят цената на електронните версии на своите продукти. Според Дейвид Йънг, който е изпълнителен директор на издателска къща Hachette, всеки нов участник на пазара на електронни издания е добре дошъл, стига ценовата структура да е добра и технологията да е надеждна.

Програмата за продажби на дребно на Google ще се отличава от споразумението с авторите и издателите за разпространение на сканирани книги. Компанията сканира няколко милиона тома от библиотеките на няколко университети и ги качи в Интернет. Повечето от тези книги вече не се издават. В началото на тази година Google направи около 1,5 млн. издания достъпни за четене и чрез мобилни устройства като iPhone и T-Mobile G1.

В рамките на тази програма издателите предоставят на Google дигитални копия на своите издания. След като текстовете бъдат качени в интернет, потребителите може да разглеждат до 20% от тяхното съдържание и да проследяват линковете от Google към онлайн магазини за продажба, какъвто е Amazon, където може да закупят електронната или хартиената версия на книгата. Сега Google иска да се превърне в точка за директна продажба на потребителите.

Google все още генерира по-голямата част от своите приходи чрез продажбата на реклама. Наскоро компанията се насочи и към продажбата на съдържание, като отвори видеотека. Ръководството на групата не изключва възможността да направи достъпа до най-доброто съдържание на YouTube платен през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още