IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom инвестира още 13 млн. лв. в цифровизация до края на 2010

Очаква се с цифровизацията на още 150 хил. аналогови поста до края на годината процентът на цифровото покритие да достигне 97,2%

18:02 | 05.05.10 г.
Vivacom инвестира още 13 млн. лв. в цифровизация до края на 2010

Още над 13 млн. лв. ще инвестира Vivacom до края на 2010 г. в цифровизация на фиксираната си мрежа, съобщиха от телекомуникационната компания. С това общите инвестиции на компанията в тази сфера от 2004 г. досега ще възлязат на близо 100 млн. лв. 

Очаква се с цифровизацията на още 150 хил. аналогови поста до края на годината процентът на цифровото покритие да достигне 97,2%.

Този процес ще даде възможност на близо 100% от българското население да се възползва от предимствата на цифровата мрежа, както и да пренася свободно фиксираните си номера, посочват от компанията.

Vivacom предлага преносимост на географски номера в най-много градове у нас. По данни от компанията в момента останалите оператори обслужват около 300 кода, докато Vivacom предоставя преносимост в населени места, обслужвани от около 1500 кода.

Преносимостта на фиксираните номери беше стартирана през юни 2009 г., като до момента успешно са пренесени повече от 20 хил. абоната, посочват още от телекома.

Премахването на аналоговите централи стартира през 2006 г., а към 1 януари 2007 г. телефоните във всички 27 областни града бяха цифровизирани. Компанията е подменила близо 900 хил. абонатни линии, с което надхвърля изискванията на Европейския съюз за 75-81% цифровизация на национално ниво.

Към момента пред телекома не стоят законови задължения да извършва допълнителни инвестиции в цифровизация на мрежата си извън установените във връзка с преговорите за присъединяване на България към ЕС, посочват от компанията. Vivacom продължава проекта по премахването на аналоговите централи в цяла България в изпълнение на изискванията на КРС, включени в разрешението за ползване на номера за предоставяне на фиксирана телефонна услуга.

По-рано днес от Европейската комисия съобщиха, че са решили да поискат официално от страната ни да осигури възможност всички потребители на фиксирани телефонни услуги да могат да запазват номера си при смяна на оператора, както го изискват правилата на ЕС за сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още