IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google призна, че неволно колекционира лична информация

От 2006 компанията е събирала части от e-mail, текстове, снимки и интернет историята на потребителите на wi-fi

12:44 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател
Google призна, че неволно колекционира лична информация

Американският гигант Google призна, че през последните три години компанията неправомерно е събирала информация, която потребителите на интернет са изпращали по некриптирани wi-fi мрежи, съобщава BBC.

Проблемът беше разкрит, след като германските власти поискаха да разгледат данните, събирани от автомобилите на Google, правещи снимки за Google maps. След проверката Google обяви, че „без да иска компанията е събирала данни от отворени мрежи“.

Признанието подхранва опасения, че компанията нарушава неприкосновеността на личните данни. Колекционираните данни може да включват части от e-mail, текстове, снимки и интернет историята на потребителите.

Google обяви, че веднага след като компанията е засякла проблема, събирането на wi-fi информация от Street View автомобилите на Google е било прекратено.

Google е поискала от независима компания да направи оценка на софтуера, който е създал проблема, както и да установи точно какви данни са били събирани. „Ключово за всичко, което правим, е да запазим доверието на хората, а в този случай сме допуснали грешка“, коментира Алън Юстъс, вицепрезидент за изследователската и инженерна дейност на компанията „Инженерният екип на Google работи усилено, за да спечели доверието ви, наясно сме, че в този случай имаме сериозен пропуск“.

Проблемът датира от 2006 г., когато „програмист, работещ по експериментален wi-fi проект, пише кратка програма“, която е интегрирана в софтуера на колите Street View, и това определено е било грешка, казва Юстъс. „Инцидентът показва колко лесно достъпни и отворени са wi-fi мрежите днес“.

Според Дан Камински, директор на компанията за интернет сигурност Ioactive, не е имало зла умисъл от страна на Google. „Информацията е изтичала, а те просто са я събрали. Ако смятате да излъчите личната си поща по отворена wi-fi мрежа, не се учудвайте, ако някой я събере“.

Иън Браун, експерт по киберсигурност към Oxford Internet Institute, казва пред BBC, че идеята за събиране на wi-fi данни е била част от разработка за точно определяне на местонахождението на потребител на Google Map и Street View.

„Идеята е да се използват различните сигнали от wi-fi устройства и мобилни телефони, за да се позиционират потребители – представете си го като GPS система. В много страни обаче съществуват опасения, че със събирането на тези данни Google е нарушил редица закони за защита на личните данни“, казва Браун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още