IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Джобс - визионерът от Силициевата долина, който издигна Apple на върха

Financial Times обяви главния изпълнителен директор на Apple за личност на 2010 година

11:05 | 23.12.10 г. 3
Автор - снимка
Създател
Стив Джобс - визионерът от Силициевата долина, който издигна Apple на върха

Когато Стив Джобс се завърна като главен изпълнителен директор на Apple през януари тази година след тежко заболяване, което наложи да му трансплантират черен дроб, той постигна един от най-забележителните успехи в съвременната бизнес история, пише Financial Times. 

Преди малко повече от десет години никой не подозираше в каква посока ще поеме кариерата му и от какво значение ще бъде ръководената от него компания Apple за бъдещето на технологиите.

Това, в което Стив Джобс е наистина добър, е способността му да убеди потребителите, че имат нужда от новаторските продукти на Apple. През тази година той се завърна блестящо с пускането на пазара на iPad – компютър със сензорен екран без клавиатура, който постигна ефект, съпоставим с излизането на iPod през 2002 и на iPhone през 2007 г.

Името на Стивън Пол Джобс обаче за първи път се появява в заглавията на вестниците, когато е дори по-млад, отколкото е създателят на Facebook Марк Цукерберг сега. Неговата роля за популяризирането на персоналните компютри и първичното публично предлагане на Apple на Уолстрийт, което е осъществено, когато Джобс е все още само на 25 години, го прави първата „рок звезда“ в технологичната индустрия.

Сега, три десетилетия по-късно, той си осигури място сред титаните от технологичния сектор, които са направили толкова много за оформянето на света в началото на новото хилядолетие. Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс може да е бил по-богат и влиятелен от Джобс, благодарение на монопола си над компютърния софтуер в света, но след като напусна сцената, за да се посвети на благотворителност, Стив Джобс остана изцяло в светлината на прожекторите.

От всички успехи на Apple срещу Microsoft през годините този на таблетния компютър iPad е най-голям. Самият Бил Гейтс подкрепя идеята за таблетен компютър преди десет години въпреки слабия интерес по това време.

iPad обаче се превърна в нещо съвсем различно. Apple постепенно разширяваха иновациите от iPhone, с което създаде таблетен компютър с по-голям екран и леки приложения, предназначени за специфични задачи. Новата технология загатва за бъдеще без компютърна мишка и свят без Windows.

Продажбите на евтини преносими компютри вече пострадаха от това. Освен това, като взема решение за това кои приложения да са на разположение в онлайн магазина на Apple, компанията диктува правилата за това как да се разработват приложенията. По този начин Apple постигна монопол над законите в това ново царство, който е още по-голям от този на Microsoft при компютърния софтуер.

За критиците това е тъмната страна на перфекционизма на Джобс. В зависимост от благоволението на Apple новите идеи могат да просъществуват или да загинат в зародиш. Google, който някога бе съюзник, сега се обърна против Apple, която успя да използва свободата в интернет в полза на софтуера за своя смартфон.

Засега обаче тези страхове остават хипотетични, а милиони потребители са щастливи да си купят някои от новаторските и лесни за използване продукти на Apple, продаващи дигитален живот. Способността на Стив Джобс да кара потребителите да се редят на опашката за неговите продукти и да плащат за тях високи цени, при това в несигурни икономически времена, кара дори и най-големите конкуренти на компанията да признаят необикновените му умения.

Днешните елегантни устройства на Apple със сензорен екран са в пълен контраст със скромното начало на компанията, което започва в гаража на осиновителите на Стив Джобс в предградията на Северна Калифорния. Там са сглобени платките за първите персонални компютри, разработени от съоснователя на Apple Стив Возняк. Допълнителна „екстра“ към тях са били груби дървени каси, в които се е поставяла платката.

В миналото на Стив Джобс няма почти нищо, което да намекне за блестящото му бъдеще. Той напуска колежа доброволно и остава без инженерно образование и диплома. Въпреки това Стив Джобс и Стив Возняк успяват да превърнат своето хоби в новаторски бизнес.

Духовните стремежи на Стив Джобс, който се ръководи от учението на Дзен будизма, му помагат да преодолее трудните години в началото. Дзен будизмът играе централна роля в живота му и дори го кара дълго време да се отказва от официални медицински грижи, докато се бори с рак на панкреаса.

В този нов етап от живота си Стив Джобс повече не играе второстепенна роля. Благодарение на силните продажби на iPad акциите на Apple надминаха тези на Microsoft, превръщайки я в най-голямата технологична компания в света. Разрастването на Apple привлече вниманието и на регулаторните органи, особено след като компанията принуди разработчиците си да използват софтуерните инструменти на Apple за създаване на приложения, блокирайки технологията на своя конкурент Adobe.

След всички постигнато през последните години Стив Джобс постави висока летва за своите конкуренти. В своята автобиография Джон Скъли, бивш изпълнителен директор на PepsiCo, който преди години е бил начело на Apple, пише следното за амбициите на Джобс: "Според него Apple трябваше да се превърне в чудесна компания за потребителски стоки. Това беше луд план. Високотехнологичните продукти не може да се разработят и продават като потребителски продукт.“ Ето колко погрешна може да бъде представата на един човек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
НаблудателЕ
преди 13 години
Разбираш ли от технологии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Crux
преди 13 години
Щом Apple е "най-голямата технологична компания", значи нищо добро не чака технологичния сектор като цяло. Apple отдавна вече не е технологична компания и в момента е на върха не заради някакви супер технологични иновации, а изцяло благодарение на маркетинга. А Стив Джобс е просто клоун.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
VP
преди 13 години
Наистина уникална компания и уникален лидер. Не знам какво ще стане, когато Джобс се оттегли, но към днешна дата няма друга компания, която така успешно да променя цели пазари и индустрии и която до такава степен да е пристрастила потребителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още