IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще бъде следващият Стив Джобс на технологична Америка?

Най-близо до почетното звание е Джеф Безос, основателят и изпълнителен директор на Amazon

15:37 | 29.10.11 г. 2
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Архив Ройтерс

Джеф Безос се стреми да прави същото в Amazon.

Преди пет години в Amazon забелязаха, че имат много свободен капацитет в центровете си с бази данни, който се ползва само през празничния сезон. И така решиха да дават свободния ресурс под наем.

Сега стотици водещи интернет компании, сред които Foursquare и Yelp, движат бизнеса си чрез уеб услугите на Amazon.

Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon се превърна в най-важният доставчик на онлайн пространство за данни.

През 2007 година Amazon представи устройството си за четене на електронни книги Kindle, което бързо се превръща в хит на пазара. Сега предстои нова гигантска стъпка – следващия месец в продажба ще бъде пуснат Kindle Fire. Модификацията ще предостави цветен дисплей, онлайн магазини за приложения, музика и видео, ще разполага със специално модифициран браузър за по-бързо сърфиране в интернет.

И може би най-важното – ще струва под 200 долара, което е в пъти по-малко от лидера при таблетите iPad. Не случайно от Amazon трябваше да направят милиони бройки в повече от предварително планираните, за да изпълнят всички заявки.

Някак си неусетно от онлайн магазин за книги Amazon може да стане един от водещите играчи на световния пазар за таблети.

Приликите между Безос и Джобс се виждат не само в бизнес начинанията. Те имат и сходни характери.

Продължението на статията можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 33 rate down comment 8
Julius
преди 12 години
Постигнатото от Джобс в музиката Безос ще направи с книгите:"През 2020 г. хората ще купуват хартиени книги водени главноот емоционални, сантиментални или други подобни причини..."http://***.reader.bg/news/item/364.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
Yomega
преди 12 години
и в момента има много Стив Джобсове - това което правят Гугъл с Андроид, и Безос и многото незнайни специалисти които карат джаджите по джобовете ни да работят, създателите на различните МЕМS например - питали ли сте какъв е жироскопа в телефона ви, с който работят куп приложения?...Джобс е вдъхновяваща фигура но революцията в технологиите е резултат на усилията на много много хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още