IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният мониторинг в интернет нараства

Увеличеното наблюдение е видно от доклада за прозрачност, който Google публикува на всеки шест месеца

16:27 | 14.11.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дейвид Петреъс не е сам. Бившият вече директор на ЦРУ, който подаде оставка, след като ФБР разкри извънбрачната му връзка с неговата биографка Пола Бродуел, е само един от хилядите, които са шпионирани от държавата. Увеличеното наблюдение се предполага от доклада за прозрачност, който Google публикува на всеки шест месеца, макар че някои от въпросите остават без отговор.

Във вторник Google публикува данните за първата половина на 2012 г. Според тях американските власти през този период са се опитали близо 8000 пъти да се доберат до потребителски данни от Google. Почти винаги те са били успешни и Google е трябвало да предоставя данни, като IP адреси, регистрационни данни или електронно съдържание, в 90% от случаите. В повечето случаи става дума за наказателни разследвания, а по-рядко - за спешни случаи, в които става въпрос за спасяването на човешки животи.

В световен мащаб е имало около 21 000 такива държавни искания. След САЩ повечето от тях са от индийските власти (2300), следвани от Бразилия, Франция и след това Германия, където държавните агенции са представили 1533 заявки към Google, от които са изпълнени 39 процента.

Тенденцията е ясна – когато преди почти три години Google представи своя първи Transparency Report, общият брой на държавните искания за данни е бил 12 500. От тогава този брой постоянно расте. Така например в Германия броят е скочил от 458 през второто тримесечие на 2009 г. до 668 и след това 768 през 2010 г., пише Die Zeit. През първото полугодие на 2011 г. вече е имало над 1 000 запитвания, а през втората половина – около 1400. Делът на случаите, в които Google е одобрил исканията обаче специално в Германия спада. 

Transparency Report показва освен това колко често Google е притискан от държавни служби и съответно от правособственици да премахва съответно съдържание от своя индекс, от Google Groups, Blogspot или YouTube. И тук цифрите се покачват. Заради клевета, нарушаване на авторски права, от съображения за сигурност или поради подбуждане на религиозна нетърпимост, през първата половина на 2012 г. в световен мащаб Google е бил каран близо 1800 пъти да премахва съдържание. Преди това тази цифра бе доста стабилна - около 1000 пъти за шест месеца. Исканията за заличаване идват директно от полицията и други правоприлагащи органи, или под формата на съдебни заповеди.

Особен случай Google отчита в Германия. След жалбата на бившата първа дама Бетина Вулф компанията отстрани осем резултата от своя индекс, защото съдържат фалшиви твърдения за факти и с това са противозаконни. Бетина Вулф искаше да предотврати автоматичната поява на термините „проститутка“ и „ескорт“ след името ѝ в търсачката на Google. Компанията въведе функцията за автоматично довършване през 2008 г.  

В месечно актуализирания списък на фирми и организации, които искат Google да заличава някои страници от индекса за търсене заради предполагаемо нарушение на авторските права, Microsoft е абсолютен лидер. Софтуерният концерн е поискал през последните дванадесет месеца около 33 хиляди домейни и повече от пет милиона специфични URL адреси да бъдат премахнати от списъка с резултати на търсачката. 

На следващите места се нареждат NBC Universal, Fox, Sony Music, както и други представители на музикалната и филмовата индустрии. В тези данни на Google обаче не влизат исканията за изтриване на клипове в YouTube.

Освен Google свои подобни доклади публикуват Twitter, Dropbox и LinkedIn. Facebook пък продължава да не дава информация за исканията за изтриване на съдържание и за достъп до данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Big Brother is watching you
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още