IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видео гейм индустрията е с главата надолу

Пазарната капитализация на GungHo – създател на игра за дракони, надмина тази на Nintendo

12:23 | 17.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Puzzle &amp; Dragons на GungHo завладя Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Puzzle & Dragons на GungHo завладя Япония. Снимка: Ройтерс

Риота Хори е един от многото японци, които са луди по играта. 21-годишният играе от два месеца и му е забавно да гледа как чудовищата му се развиват, разказа той. „В някои се влюбвате, а след това ви се иска да видите как този дракон расте и става по-силен". На месец той харчи за играта около 2000 йени. Няколко от неговите приятели обаче вече са похарчили около 10 000 йени (75 евро) за редки чудовища.

През април приходите на GungHo надвишават 3 млн. евро на ден. Между януари и март приходите от продажби с помощта на приложението скачат деветократно, докато печалбата за тримесечието се увеличава с 54 пъти.

GungHo обаче не е стартъп. Компанията е основана през 1998 г., за да обслужва онлайн бизнеса с аукциони на Softbank. От 2002 г. насам компанията развива преди всичко онлайн игри. След IPO-то през 2005 г. Моришита се фокусира върху управлението на дружеството, разширява бизнеса и придобива по-малки разработчици на игри.

След серия от неуспехи Моришита решава стриктно да следи развитието на продуктите. Днес нито една идея за игри не продължава да се разработва, ако не е била предварително одобрена от главния изпълнителен директор. Puzzle & Dragons беше една от първите игри, които са разработени, след като компанията бе реконструирана. „Аз решашам дали една игра ще е забавна", казва той. "Ако нещо не ми се струва като 100%-ово чисто забавление, ако има и най-малката несигурност, ние не го пускаме на пазара".

Puzzle & Dragons имаше за цел да вкара пари в компанията. На играта ѝ бяха нужни пет месеца от старта ѝ, за да привлече един милион потребители след пускането си през февруари 2012 г. Когато тя достигна границата от два милиона потребители през октомври, компанията пусна рекламна кампания по телевизията. В резултат на това в рамките на 16 месеца 14 млн. потребители свалиха играта.

Моришита се опасява, че играта ще омръзне и GungHo ще стане еднократен хит, докато браншът ще продължи да се развива. "Скуката винаги се появява по някое време", казва той.

В тази индустрия тенденциите може да се преобърнат бързо. Последното доказателство за това е Zynga. Компанията обяви през миналата седмица, че ще съкрати 520 работни места, защото по-малко хора играят компютърни игри като Farmville и преминават към други приложения за смартфони.

GungHo планира да разработи версия на играта си за новата конзола Nintendo 3DS, за да се увеличи броят на потенциалните потребители, казва Моришита. "Ние трябва непрекъснато да да се адаптираме, за да може играта, героите и марката да живеят и след десет или двадесет години - дори и след смартфонерата", казва той.

Анализаторът на  Ichiyoshi Securities Хориши Ная не вярва, че Puzzle & Dragons е достигнал пика си. Понеже все повече потребители на смартфони научават за играта и за нейния успех, потребителската база може да се удвои до 30 млн., смята той.

Самият Моришита знае, че успехът на Puzzle & Dragons може да има нещо общо и с късмета. "Ние разработваме най-добрите игри, на които сме способни, но много зависи и от времето", казва той.

Тъй като обаче не може да се разчита на късмета и на капризите на потребителите, GungHo  ще спести част от приходите си за черни дни. "Кой знае дали махалото няма пак да се залюлее отново, но в обратната посока“, пита се мениджърът. "Ние трябва постоянно да сме в режим на криза". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абе трябваше да направя и малко по-пълен анализ за самите устройства, ама нямах време и не знаех че се четат много тези новини. Самия факт че играта тръгва на почти всички телефони и таблите я правят универсална, лесно достъпна а доколкото разбирам и евтина. Докато Wii се съревновава в сегмента на скъпите игри, които са ограничени до специална машина и задължително отделен телевизор. Вярно е че има игри които са пуснати и за 3-те конзоли, но дефакто те са доста различни за всяка платформа. Самата игра (не съм я играл) предполагам е лесна и най-вече за убиване на време между 2 събития в деня, да добавим и евтина би генерирала много по голям доход дори само за това, че самата и направа е била много лесна и евтина. Дет се вика ударили са кьоравото. И една добавка за това, че Сони и нинтендо имат и мобилни платформи като DS i PSP. Много са малко маниаците, които биха носили Notebook, Tablet,Smartphone, DS със себе си. Нямам място за повече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
ХахаКакво еротично или хардкор има в Пъзел Драгонс на ГънгХо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Всъщност Нинтендо се пробваха да бъдат нещо като Ябълката в индустрията на игрите. Не им се получи обаче. Имаха много интересни иновации, но те се харесват на определен кръг и тип хора. Дори игрите им са в доста ограничени стилове. Мисля, че самите потребители разглеждат Нинтендо като компания за детски игри. Всички знаем обаче, че реално възрастните играчи харчат доста повече за такива развлечения. А те искат по-Хардкор - или по-еротични неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още