IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Видео гейм индустрията е с главата надолу

Пазарната капитализация на GungHo – създател на игра за дракони, надмина тази на Nintendo

12:23 | 17.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Puzzle &amp; Dragons на GungHo завладя Япония. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Puzzle & Dragons на GungHo завладя Япония. Снимка: Ройтерс

Когато през май Казуки Моришита научава, че благодарение на играта Puzzle & Dragons компанията му GungHo Online Entertainment превишава пазарната стойност на Nintendo, той не се гордее, а изпитва почти срам.

"Почувствах се супер зле," казва Моришита по отношение на сравнението с гиганта във видео игрите, чиято хитова игра Super Mario Brothers го е вдъхновила също да създава видео игри. "Ние не можем дори да доближим творчеството и креативността на Nintendo", казва Моришита, цитиран от Wall Street Journal.

На пазара за видео игри в момента се провежда истинска революция. Благодарение на усъвършенствани сензорни екрани на смартфоните и малките дизайнери на игри имат шанс да достигнат до милиони потребители. Ето защо компании като GungHo успяват да правят конкуренция на гиганти от индустрията като Nintendo.

Angry Birds, хитовата игра на Rovio Mobile, показа вече, че движението с пръсти е много по-интуитивно от работа с контролера за игри, при което потребителите трябва да запомнят комбинации от няколко бутона. В същото време инвеститорите търсят следващата игра-хит и така разбъркват установената йерархия в индустрията. 

През последните дванадесет месеца на годината пазарната стойност на GungHo се повиши с 45-кратно. През последните седмици обаче акциите загубиха малко от стойността си. В края на борсовата сесия в петък компанията има пазарна стойност от 1,431 трлн. йени (1,234 милиарда евро). 58,5 процента от компанията принадлежат на японския телекомуникационен гигант Softbank. Така пазарната капитализация на   GungHo скочи до 1,546 трлн. йени, докато пазарната стойност на Nintendo е в размер на 1,539 трлн. йени.

Драматичното увеличение на цената на акцията на Gung Ho сравнено с цената на стагниращите акции на Nintendo показва ентусиазъма, който в момента обикаля около игрите за смартфони и таблети, както и техния потенциал да привличат потребителите на класическите игрови конзоли.

Nintendo се доказа в продължение на три десетилетия с успешни игри като Pokemon, Mario Kart и Legend of Zelda. Стойността на GungHo обаче се дължи почти изключително на успеха на Puzzle & Dragons.

Играта съчетава логически пъзел, картови и ролеви елементи. В Япония тя се играе от всеки четвърти собственик на смартфони. Според анализаторите от App Annie през март това е била най-продаваното приложение на игри в света.

Свалянето на Puzzle & Dragons е безплатно, но играта създава стимули за купуване на игрова валута с истински пари, с която може да се купят дракони и други игрови фигури.

Последна актуализация: 09:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Абе трябваше да направя и малко по-пълен анализ за самите устройства, ама нямах време и не знаех че се четат много тези новини. Самия факт че играта тръгва на почти всички телефони и таблите я правят универсална, лесно достъпна а доколкото разбирам и евтина. Докато Wii се съревновава в сегмента на скъпите игри, които са ограничени до специална машина и задължително отделен телевизор. Вярно е че има игри които са пуснати и за 3-те конзоли, но дефакто те са доста различни за всяка платформа. Самата игра (не съм я играл) предполагам е лесна и най-вече за убиване на време между 2 събития в деня, да добавим и евтина би генерирала много по голям доход дори само за това, че самата и направа е била много лесна и евтина. Дет се вика ударили са кьоравото. И една добавка за това, че Сони и нинтендо имат и мобилни платформи като DS i PSP. Много са малко маниаците, които биха носили Notebook, Tablet,Smartphone, DS със себе си. Нямам място за повече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
ХахаКакво еротично или хардкор има в Пъзел Драгонс на ГънгХо??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Всъщност Нинтендо се пробваха да бъдат нещо като Ябълката в индустрията на игрите. Не им се получи обаче. Имаха много интересни иновации, но те се харесват на определен кръг и тип хора. Дори игрите им са в доста ограничени стилове. Мисля, че самите потребители разглеждат Нинтендо като компания за детски игри. Всички знаем обаче, че реално възрастните играчи харчат доста повече за такива развлечения. А те искат по-Хардкор - или по-еротични неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още