IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задушават ли смартфоните бизнеса с висококачествени фотоапарати?

Индустрията се намира в повратна точка, счита анализатор

12:50 | 11.11.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мобилните устройства започват да изместват и по-евтините премиум модели. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мобилните устройства започват да изместват и по-евтините премиум модели. Снимка: Ройтерс

Висококачествените фотоапарати и обективи се продават все по-слабо. Компании като Canon и Nikon са изправени пред въпроса – изместват ли смартфоните с камери не само компактните фотоапарати, но и премиум моделите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

В продължение на години пазарът на висококачествените фотоапарати със сменяеми обективи растеше с добри темпове, но сега той е внезапно разбит. Това засяга най-вече цифровите огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR), по-големите модели, които се използват от професионални фотографи и любители.

Анализаторската компания IDC смята, че през тази година ще бъдат продадени с 9,1% по-малко от тези камери – тоест около 17,4 милиона броя. През миналата година през рафтовете преминаха 19,1 млн. такива устройства.

Преди по-малко от десетина дни Canon и Nikon –  два от най-големите производители на висококачествени камери, намалиха прогнозите си за фискалната година, завършваща през март. Производителят на обективи Tamron, който се счита за предвестник на развитието на пазара, е продал с 22 процента по-малко обективи през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година, вследствие на което и тази компания трябваше да намали прогнозата за годишните си резултати.

Засега не е ясно какво се крие зад срива на пазара. Canon, Nikon и Tamron считат слабата глобална икономика и пълните си складове за важни причини. „В момента сме свидетели на трудни времена, но не мисля, че това ще продължи вечно", заяви главният финансов директор на Nikon Юнничи Итох в четвъртък. „Все още има потенциал за наваксване и в този смисъл считам, че най-важният пазар е Китай“.

Примерът с живеещата в Хонконг художничка и графичен дизайнер Ли Фън обаче доказва промяната на вкуса на клиентите. Тя твърди, че вече почти не използва своя професионален апарат Canon, който е купила преди 5 години. Вместо това 44-годишната Фън снима със своя iPhone, като това ѝ дава възможността за обработка на кадрите с различни приложения.

След като обработи напълно снимките, тя ги зарежда директно в мрежата чрез Instagram, където има близо 1600 последователи. Фън твърди, че в момента няма планове за подмяна на своя остарял фотоапарат Canon с по-нов цифров огледално-рефлексен. „Толкова е забавно да се работи с различните приложения за снимки", казва тя.

Тази тенденция обаче провали сметките на производителите на апарати и камери. В продължение на дълго време те твърдяха, че смартфоните изместват евтините компактни фотоапарати, докато този тренд няма да засегне първокласните продукти, тъй като смартфоните не предлагат сравнимо качество и гъвкавост при снимане.

Последна актуализация: 08:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 10 години
Много скъпи са тия DSLR камери, самата камера + отделно обективи. Всичко отива доста над цената на най-добрия таблет. А все пак с апарата само снимаш, а таблета ти дава много възможности, да не говорим за таблети, комбинирани с комютърни възможности.Май наистина DSLR камерите ще се окажат само за професионалните фотографи, а любителите ще се оттеглят от тази покупка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Съвсем си е точна статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
LuckyYou
преди 10 години
Ами точно това е написано в тази "нелепа" статия. Че дори и фотографията бива засегната от мегапикселите. Аз я намирам за логична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
VicKing
преди 10 години
Ужасно нелепа статия или по-скоро неадекватна реклама /не е ясно/! Пазарът на ДСЛР-и и пазарът на смартфони са две различни неща, далече едно от друго! Всеки фотограф ще ви каже, че във фотографията обективите са определящото, особено ако няма да разпечатваш плакати. За повечето от купуващите си смартфони като камери основното са мегапикселите, които не разбират как работят и за какво служат, важното е да са повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още