IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft ще се бори с кибер престъпленията

В новия център работят компютърни експерти, прокурори, банкери, инженери и физици

10:19 | 20.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

“Гражданите и бизнесът са заплашени от киберпрестъпления, вратата към които често се отваря с помощта на нелицензиран софтуер”, коментира Макфийли след случая “Цитадела”.

Именно с подобни случаи се занимава новият отдел за кибепрестъпления на Microsoft, който преди дни отвори врати в кампуса на компанията в Редмънд. В голяма част от случаите центърът и това, което се случва вътре, прилича на сценарий за холивудски филм, пише Уорник. Супермодерната лаборатория приютява експерти, които ежедневно "играят шах", опитвайки се да останат ход или два пред най-умелите киберпрестъпници. Целта е да се запази интернет пространството колкото може по-безопасно.

Дейвид Фин е главен съветник в DCU и в момента ръководи новосформираното звено. Той приветства група посетители в сградата. Дългият коридор, водещ до основната зала, е осеян с екрани и пана, изобразяващи новини и статистика на кибепрестъпленията - факти и конкретни случаи, които да подготвят посетителите за това какво ги очаква вътре. “Има близо 400 милиона потърпевши от киберпрестъпления всяка година, които се разделят общо със 113 млрд. долара,” заявява Фин, посочвайки табло, което напомня за последствията от електронните нападения. 

“Разбираме, че в света няма държава, бизнес или организация, която може да се справи сама с електронните атаки. Точно заради това инвестираме в привличането на партньори в нашия център, за да работим заедно.”

Всичко много прилича на централата на ЦРУ - добре екипирано за високотехнологични мисии, но просторно и уютно, с модерно обзавеждане, изпълнено от стъкло, хром и дърво. Центърът за киберпрестъпления на Microsoft е дом на модерни лаборатории, офиси и строго охранявани стаи за разпити на заподозрени. “Представете си го като функционален декор на филм,” описва интериора Фин, който е бивш федерален прокурор в Ню Йорк, а сега ръководи центъра. “Но тук се провеждат съвсем реални операции за противопоставяне на киберпрестъпниците. Това не е телевизионно шоу - всеки един от нас работи по много важни случаи.”

Работещите в центъра са бивши федерални прокурори, полицаи, технически анализатори, банкери, инженери и физици.

В предишната си работа екипът на Центъра се е изправял срещу руската мафия, брутален мексикански картел, както и много наркодилъри, крадци, хакери и педофили от цял свят. Усилията на Microsoft да се справят с киберпрестъпниците са се развили значително през последните 15 години. “Започнахме да осъзнаваме, че създаването на офис, където всички да работим заедно, ще е наистина от полза за работата ни,” коментира Брад Смит, съветник и изпълнителен вицепрезидент по правните и корпоративни въпроси в Microsoft.

Смит споделя, че е бил много вдъхновен и впечатлен по време на визитата си в Южна Корея и местния отдел, занимаващ се с електронни престъпления. “Видях как работят в Сеул и разбрах, че ние имаме хора с още по-голям опит, но не им осигуряваме подобни инструменти за работа.” След завръщането си в Щатите той решава да промени това. Резултатът е Центърът по киберпрестъпления - перфектната смесица от хора, инструменти и технологии, както и реален пример за това на какво е способна Microsoft.

Основната причина, заради която случаите, разглеждани от Центъра не могат да бъдат пресъздадени в сериал или пълнометражен филм, е фактът, че работата на експертите е твърде сложна за обикновения човек. До момента екипът е помогнал да се свалят или неутрализират седем ботнет мрежи, обвързани с криминални организации.

Един от проектите на експертите е осъществен с разработчици от колежа в Дартмут. Той се състои в създаването на технология за разпознаване и откриване на копия на дигитални изображения. PhotoDNA, както се казва проектът, който впоследствие е бил дарен на Американския център за изчезнали или експлоатирани деца, работи с популярните социални мрежи и спомага за намирането, докладването и елиминирането на хиляди снимки, изобразяващи детска порнография, например. Преди създаването на PhotoDNA такива снимки в голяма част от случаите са оставали незабелязани с години, твърдят специалисти.

"Това е много важно сътрудничество за международните правораздавателни органи", смята Нобору Накатани, изпълнителен директор на отдела за иновации към Интерпол. Агенциите често са “скептични относно използването на нови техники” и невинаги оптимизират технологиите, с които работят, казва Накатани. Престъпниците от друга страна, извличат максимума от технологиите за техните цели. Под ръководството на Microsoft полицейските организации могат да осъвременят технологичния си набор, за да преследват престъпниците, които правят точно същото нещо.

Вижте повече в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
georgi.benevolenet
преди 10 години
Microsoft employees in Bulgaria and EU are mind controlled on TelecomAustria Network. They provide access to computer systems in Bulgariaincluding my personal windows 8.1 to EC and Austria services forcommitting economic crimes, including controlling the Central Bank andthe Ministry of Finance for billions of EURO....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още