IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е следващият високотехнологичен град в света?

В момента в Копенхаген се изгражда централа, която произвежда електричество от домакински отпадъци

10:34 | 18.12.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Датското правителство планира до 2025 г. да сведе въглеродните емисии в Копенхаген до нула. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Датското правителство планира до 2025 г. да сведе въглеродните емисии в Копенхаген до нула. Снимка: Ройтерс

Компаниите от технологичния бранш в Копенхаген са на път да дадат тласък на датската икономика на фона на амбициите на града да се превърне в център на иновациите и "зеления" начин на живот, пише CNBC.

С населението си от 560 000 души Копенхаген е една от най-малките столици в Европа, но правителството има за цел до 2025 г. да сведе въглеродните емисии до нула и да покаже на света, че "е възможно да се съчетаят растеж, развитие и по-високо качество на живот с понижение на вредните емисии", посочва се в целите на плана.

Страната вече има напредък с производството на електроенергия от алтернативни източници, като 28% от електричеството се генерира от вятърни турбини, а в Копенхаген механизмите за пестене на вода и сградите със слънчеви панели са обичайна гледка.

"В момента изграждаме централа, която произвежда електричество от отпадъци в Копенхаген, която в общи линии превръща боклука от домакинствата; торбичка от три килограма отпадъци е достатъчна за производството на електричеството, което едно домакинство консумира за четири часа... и за пет часа отопление", обяснява Бярке Ингелс от Bjarke Ingels Group.

"Вече се приема за даденост, че ако разработваш проект за градската среда, той трябва да е съобразен със социалните и екологични нужди", допълва той.

Датското правителство работи тясно с местните образователни институции, бизнеса и  гражданите за постигането на целите си. Според властите засилването на зелените технологии може да даде тласък на икономическия растеж - важен фактор за страната, която се възстановява от финансовата криза отпреди пет години.

Една от областите, в които датските фирми са водещи по отношение на иновациите, са слуховите апаратчета. Датският производител GN Resound и Apple разработват апаратче, направено за iPhone, което се свързва директно с мобилните устройства с помощта на технология, подобна на Bluetooth.

Друга датска компания стои зад един от най-успешните продукти в Европа и САЩ. Фармацевтичната фирма Novo Nordisk и дизайнерската компания Designit преди 15 години разработиха инсулиновата писалка - устройство, което вече се използва масово от диабетиците по целия свят и до голяма степен вече е изместило традиционната спринцовка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още