IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сатя Надела иска да върне „душата“ на Microsoft

Всеки в компанията трябва да намери начин да работи бързо и ефикасно, пише в мейл до служителите главният изпълнителен директор

11:28 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сред идеите на Надела е оптимизиране на процеса по пренос на информацията нагоре по корпоративната стълбица, като се осигурят "по-малко на брой точки на пречупване" между момента на дизайна на даден продукт и доставянето му на пазара. Той възнамерява да увеличи инвестициите, които компанията заделя за обучение на персонала и да насърчи изпробването на нови идеи и на иновативни проекти. Освен това Надела призовава всеки екип в Microsoft да опрости начина, по който функционира, да бъде по-ефективен и по-бърз.

„Промяната в културата означава, че ще правим нещата по един различен начин. Често хората мислят, че това не се отнася за тях. Всъщност, това означава, че ние всички ще започнем да ползваме нови подходи и ще работим заедно, за да направим Microsoft по-добър", пише още мениджърът.

В интервюто си за WSJ в четвъртък Надела не пожелава да коментира евентуални съкращения. „Днес става дума за това да се съсредоточим върху необходимостта от промяна и нуждата от подновяване на бизнесите", отговори той на въпроса дали в края на 2014 г. Microsoft ще има повече или по-малко служители.

Новият изпълнителен директор планира да представи по-голяма яснота за финансовите измерения на новия си план по време на представянето на тримесечните резултати на компанията на 22-и юли.

Но и сега ясно се очертава една област, в която може да има съкращения - директорите на Microsoft са се опитали вече да отстранят ненужните служители, получили се в следствие на придобиването на мобилния бизнес на Nokia, казват запознати със случващото се източници. С придобиването общият брой на служителите в компанията се увеличи от 99 000 до над 120 000. Сделката бе задвижена от Стив Балмър, но според източниците на WSJ сега интеграцията на Nokia ще изиграе ролята на лакмус за Надела и мениджърските му умения.

Някои служители на Microsoft се опасяват, че повече промени може да попречат на работните процеси. Персоналът вече бе подложен на радикални организационни промени през цялата изминала година. В допълнение, дългогодишният изпълнителен директор Стив Балмър излезе в пенсия и търсенето на наследник се превърна в игра на гадаене, което изложи компанията пред обществеността.

Надела вече доказа в миналото, че не се страхува да налага промени  в концерна, които макар и да не изглеждат драматично отвън, значително променят вътрешното функциониране на компанията.

Когато преди повече от три години той бе издигнат за ръководител на отдела за компютърни сървъри и облачна технология, той сля работни групи, съкрати нивата на управление и прехвърли на софтуерните разработчици повече пряка отговорност за техните продукти.

През 2012 г. в интервю за WSJ Надела заяви, че за дългогодишните служители на Microsoft  е трудно изведнъж да им се наложи да провеждат телефонни разговори в средата на нощта, ако някъде се срути софтуер на клиента. „Важно е разработчикът, който е написал кода, да почуства пряко болката, а не всичко това да премине през твърде много хора", каза Надела по онова време. "Имаше малко съпротива за решението".

Така той се погрижи да има повече "работа в екип", казва Ракеш Малхотра, който някога е работил като програмен ръководител под ръководството на Надела. „Мога да си представя, че той ще постъпи отново така", казва Малхотра.

Акциите на Microsoft поскъпнаха в четвъртък с 2 цента до 41,69 долара за брой, въпреки че общият пазар отчете спад. От началото на февруари, когато Надела получи шефското място, акциите на компанията поскъпнаха с около 15 на сто. С това те отчитат по-добро развитие от индекса Nasdaq, който за същото време отчита ръст от само 10 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още