IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хронология на едно милиардно ухажване

Защо Рупърт Мърдок се отказа от сделката на живота си

12:05 | 10.08.14 г.
<p>
	Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: Ройтерс

За да разберем отношението на Time Warner към офертата на 21st Century Fox, трябва да се вгледаме в детайлите.

62-годишният изпълнителен директор Бюкс има договор с Time Warner до 2017 г. Годишното му възнаграждение за фискалната 2013 г. е било 32.5 млн. долара, а в случай че се наложи да бъде освободен предсрочно, клауза в договора му му гарантира чисти 95 млн. долара.

Под въпрос е доколко Бюкс има доверието на Управителния съвет, както и на инвеститорите. Когато той поема компанията през 2008 г., акциите й се търгуват за 14 долара на дял. Той успява да вдигне многократно цената на дяловете, но не като придобива активи, а като ги продава, създавайки по този начин компания, която е естествена цел за придобиване. Тези ходове на Бюкс може да бъдат посрещнати със скептицизъм от част от акционерите, които искат да знаят защо амбициозните планове за растеж на компанията не се отразяват върху цените на акциите, които отбелязаха ръст след офертата на Fox.

Time Warner има два коза – телевизията HBO, която бълва хитови сериали, както и много договори за излъчване на популярни спортни събития.

Най-големият тест за компанията ще дойде през есента, когато ръководството ще трябва да представи стратегията си за постигане на устойчив растеж пред инвеститорите. Хора, запознати с бъдещите планове на ръководството, споделят пред New York Times, че то има намерение да изстиска още пари от HBO, както в САЩ, така и на чуждите пазари. Освен с активна рекламна кампания, Time Warner мисли да постигне това с предлагането на стрийминг абонаменти, каквито в момента се продават единствено в Скандинавия. Ръководството има намерение и да разшири онлайн присъствието си в Щатите. По-рано през годината Time Warner лицензира част от предаванията на HBO за използване от Amazon, което е част от дългосрочен договор, за който се говори, че е струвал на Amazon около 300 млн. долара. Въпреки тази сделка обаче, HBO е запазила хитовите си сериали Game of Thrones и Entourage, които не е изключено да станат обект на подобни договори с други компании.

От Time Warner също така възнамеряват да предоговорят правата си за излъчване с Националната баскетболна асоциация (NBA), Националната колежанска атлетическа асоциация (N.C.A.A.) и Главната лига по бейзбол (MBL) за по-високи такси за излъчване на техни спортни събития чрез инфраструктурата на кабелните оператори TNT и TBS. Информацията идва от вътрешни на Time Warner източници, пожелали анонимност.

От гледната точка на ръководството проблемът с офертата на Fox не бе само недооценяването на компанията. Всъщност 60% от предложената сума идва под формата на акции на Fox. През миналия месец компанията на Мърдок си осигури повече от 9 млрд. долара с продажбата на бизнеса си за платена телевизия в Италия и Германия. Според анализатори Fox може да набере още пари от кредити или от продажбата на по-голямата част от мрежите на Turner, сред които CNN, HLN и TruTV.

Междувременно от Time Warner се опитаха да подчертаят пред инвеститорите си, че съществува значителна несигурност около ръководната структура на 21st Century Fox. Договорът на Чейс Кери, дълбокоуважаваният президент и главен изпълнителен директор на компанията на Мърдок, изтича в края на 2015 г. Дори ако Fox продължи да работи с него като част от сделката, компанията, оценявана на 150 млрд. долара рано или късно ще попадне в ръцете на сина на Рупърт Мърдок, 41-годишният Джеймс.

Наскоро Мърдок изрази увереност в способността на сина си да ръководи Fox. Когато през пролетта той издигна Джеймс до поста на заместник главен управляващ директор на компанията, той го постави в основната роля на търсещ методи за увеличаване на ръста на международния телевизионен бизнес на компанията.

Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още