IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хронология на едно милиардно ухажване

Защо Рупърт Мърдок се отказа от сделката на живота си

12:05 | 10.08.14 г.
<p>
	Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Собственикът на 21st Century Fox пристига във Върховния съд на Ню Йорк за развода с бившата си вече съпруга в края на 2013 г., Снимка: Ройтерс

Какво уплаши Мърдок?

Липсата на желание за диалог от страна на Time Warner, реакцията на акционерите в 21st Century Fox, както и понижаващите се акции на компанията след оповестяване на офертата в средата на юли. "Ръководството на Time Warner, както и борда на директорите й, отказаха да обсъдят с нас офертата, която бе доста щедра," казва Мърдок в официално изявление. "Като допълнение, реакцията на борсата след отправянето на нашето предложение бе доста негативна за цената на акциите ни, което накара акционерите на Fox да приемат евентуалната сделка за неатрактивна."

Решението на Рупърт Мърдок да се оттегли представлява един от най-големите провали в 60-годишната му кариера на предприемач. От поемането на контрола над малкия семеен вестник досега, той успява да изгради една от най-мощните медийни империи в света, договаряйки редица сливания и сделки от такъв тип.

Купуването на Time Warner обаче се оказа най-голямото предизвикателство в кариерата на Рупърт Мърдок. Финализирането на толкова мащабна сделка щеше да бъде огромен триумф за магната, особено след като репутацията му бе срината след скандала с подслушванията във Великобритания. Ако беше успял да придобие конкурентното студио, Мърдок на практика щеше да удвои размера на империята си, която един ден ще бъде контролирана от синовете му - Джеймс и Лачлан.

Ръководството на Fox остана учудено от яростната съпротива на Time Warner. Може би също толкова учудени бяха и в централата на Fox. Акциите на компанията паднаха с 11%, след като Мърдок обяви публично офертата си, въпреки че ръководството успя да убеди инвеститорите, че ще запази дисциплина и няма да предлага твърде висока сума. Активите на компанията се търгуваха за 35.19 долара за дял преди обявяването на офертата, след което паднаха до нива от 31.30 долара. Във вторник, след като Мърдок се оттегли от сделката, акциите скочиха с 8%.

Остава неясно дали Time Warner развиваше стратегия за повишаване на цената си или компанията бе твърдо решена да запази независимост. От филмовото студио наблегнаха на втората причина в официално изявление след оттеглянето на 21st Century Fox.

"Time Warner е добре позиционирана за бъдещ успех благодарение на нашите впечатляващи активи, сред които водещата премиум телевизионна марка, най-голямата група от кабелни оператори, както и най-голямото филмово и телевизионно студио. Благодарим на акционерите си за тяхната непрекъсната подкрепа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още