IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM се освобождава от обещанието си за печалба

Това изглежда като първа стъпка в правилната посока, след като приходите падат от 2 години насам

16:05 | 22.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
IBM се освобождава от обещанието си за печалба

IBM има сериозен проблем. Онова, което е видно отдавна за мнозина външни хора, сега си призна и самата група. И това е само първата стъпка. Но няма да бъде последната, а много последващи може да са болезнени, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В понеделник компанията изненада своите инвеститори – при това не положително. Финансовите данни за третото тримесечие изостават с 15% зад прогнозите. Като причина се назовават различни фактори – приходите в подразделенията за хардуер спадат с двуцифрен темп, поделенията за услуги и софтуер също продават по-малко. И силният долар натоварва резултата, тъй като приходите от продажби в чужбина се свиват при обмяната.

IBM бе принудена да касира своята дългосрочна цел за печалба от 20 долара на акция за фискалната 2015 г. Въпреки че може да бъде болезнено, това може да е правилният ход. През последните четири тримесечия групата успяваше да отчете средностатистически печалба от 16,67 долара за акция. Целта от 20 долара важеше в продължение на пет години, но сега най-накрая е ревизирана. 

Подобно на редица големи технологични компании и IBM се бори със стари задължения от корпоративното наследство. В същото време се полагат усилия за осигуряване на пазарен дял в нови обещаващи растеж области като изчислителните облаци. Но трендът в IBM не е неустойчив. Приходите падат от над две години, което накара компанията да насърчи печалбата на акция чрез обратно изкупуване на акции и намаляване на разходите.

Отказвайки се от своята цел за печалба, IBM се поставя в позиция да може да действа по-агресивно. Проблемът е, че конкуренти като Hewlett-Packard, Cisco и Oracle също опитват нещо подобно. Ето защо борбата за привлекателни цели за придобиване и талантлив персонал става все по-трудна.

Инвеститорите трябва да са наясно с тези рискове, докато мислят дали IBM си струва залога. Американската група взе мъдро решение, като се оттегли от скъпия бизнес с производството на полупроводници и ще плати на GlobalFoundries около 1,50 милиарда долара за това. Въпреки това през тази година предстои голямо плащане на данъци, а свободният паричен поток също върви надолу. 

Преди разпродажбите в понеделник акциите на IBM се търгуваха при съотношение курс на акциите към печалбата от 1 към 9,4. Нито една друга технологична компания няма толкова ниско съотношение, като изключим HP. Така че инвеститорите следва да са много внимателни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още