IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертата на Nokia към Alcatel-Lucent изглежда като последен шанс за компаниите

И двете се нуждаят от съюзник, за да се справят в бурното море, в което плават в момента

16:13 | 14.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финландската компания Nokia Oy потвърди, че е в напреднали преговори, които могат да доведат до придобиването на част от бизнеса на френско-американската Alcatel-Lucent – ход, който изглежда повече като защита, отколкото като желание за растеж, пише в свой анализ Forbes.

Сделката ще позволи на двете компании да се изравнят с лидерите в индустрията Cisco Systems и Ericsson, като увеличат преднината си пред азиатските конкуренти като Huawei и Samsung Electronics.

Nokia, която се превърна в гигант в сферата на мобилните телекомуникации, премина през редица трансформации, оттегляйки се от няколко сектора. Нейният мобилен бизнес беше придобит от Microsoft, а операционната ѝ система за смартфони Symbian беше изпреварена от Android на Google.

Alcatel-Lucent също се трансформира, фокусирайки се предимно върху мрежите. Обединяването на Nokia и Alcatel ще ги постави в силна позиция по отношение на новите поколения мобилни мрежи отвъд 5G, с безпроблемната интеграция и роуминг между безжични и фиксирани мрежи. Всичко това ще бъде стимулирано максимално от големите обеми данни и облачните услуги.

Двете фирми може да са загубили битката за производствените разходи, но събирането на познанията и опита им може да означава много.

Те трябва да останат в надпреварата и да наложат своите стандарти, за да останат печеливши. Това няма да облекчи необходимостта от по-нататъшно намаляване на производствената база и дори от аутсорсинг на голяма част от физическото производство.

На пазара на телекомуникационно оборудване технологичните предимства играят много по-голяма роля, отколкото пазарните тенденции, диктувани от потребителите. Но в крайна сметка доставчиците на телекомуникационни услуги все пак трябва да задоволят желанията на собствените си клиенти и да се пуснат по течението, насочвайки се към стрийминга и мигновените съобщения. При това на ниски цени.

За да се комбинират в работата, Nokia и Alcatel-Lucent се нуждаят от нова стратегия, която отива далеч отвъд това просто да се задържат на повърхността на бурното море в индустрията.

Само тогава има смисъл да погледнем финансовите им данни, въпросите относно корпоративното им управление и дали стратегическите интереси на компаниите към Франция и Финландия са изложени на риск.

В действителност, ако ставаше дума единствено за Франция и Финландия, обединението щеше да бъде начин тези страни да останат на върха по отношение на телекомуникационните технологии, без да разчитат на държавни пари. Двете страни ще загубят допълнителни места в сферата на технологиите, но не толкова, колкото ако фирмите решат да оперират отделно.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още