IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адаптирай се или умри

Дигиталната икономика налага нови правила, размива граници и приветства най-смелите

15:55 | 02.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: pixabay.com</em></p>

Илюстрация: pixabay.com

3. Облачни услуги

Пренасянето на данни и операции в облака вече е нещо задължително за компаниите, които искат да се нарекат модерни или поне в крак с тенденциите. Според доклада на SAP облачните услуги ще доведат до по-бързото навлизане на редица технологии, в това число всичко, свързано с Интернет на нещата.

"Компаниите ще трябва да преценят внимателно кой модел ще им помогне да продължат да развиват иновации достатъчно бързо", посочват още от компанията.

Експертите се обединяват около идеята, че повечето иновации днес достигат до хората и компаниите чрез приложения, базирани в облака.

Според Forrester глобалните приходи от софтуер, свързан с облака, ще достигнат 106 млрд. долара през 2016 г., с 21% повече спрямо очакваното за 2015 г.

4. Интелигентен свят

Светът става все по-интелигентен, а умните роботи, принтери и изкуственият интелект променят веригата на стойността в индустриите.

Дигиталните технологии помагат на компаниите да печелят от управлението и обработката на немислими преди обеми от данни. Същевременно от т.нар умни технологии се възползва най-вече производството.

По данни на HBR броят на роботите в производството в света ще се удвои до 2020 г. От своя страна, икономическият принос от 3D принтирането ще достигне 550 млрд. долара до 2025 г. според McKinsey Global Institute.

Умните продукти пък променят начина, по който бизнесът и потребителите си взаимодействат. Според SAP днес продуктите достигат много по-бързо до хората, да не говорим за възможността за принтиране на стоки и за ползване на самоуправляващи се автомобили.

5. Киберсигурност

Колкото по-свързан става светът, толкова по-големи обеми от данни се обменят в него. Увеличават се рисковете от корпоративен шпионаж, а киберсигурността попада във фокуса на бизнеса.

Проучване на Gartner сочи, че потребителите днес са готови да предоставят на брандовете лична информация, ако в замяна получат по-персонализирана услуга. Но за бизнеса това означава търсенето на по-голяма сигурност в опазването на данните и търсенето на сигурни партньори, на които може да се има доверие.

Защо светът полудя така бързо по киберсигурността? Пет от всеки шест големи компании в света са били обект на киберпрестъпления през миналата година, което е с 40% повече спрямо предходната, твърдят от Symantec. Потребителските данни стават все по-апетитна хапка за всички - за бизнеса, за хакерите. А доверието се превръща във все по-голяма ценност в дигиталната икономика.

Какво означава това за компаниите?

Отговорът е простичък според SAP: “Адаптирай се или умри”. Онези, които са прекалено бавни, недостатъчно гъвкави и недостатъчно смели, отпадат от редиците на печелившите. А след това изчезват напълно.

Дигиталната икономика иска от бизнеса три неща - да промени бизнес модела си, да промени бизнес процесите си и да промени работата си. Тогава “дигиталната иновация е реална”, твърдят от SAP.

“В един свързан свят, в който всяка компания се превръща в технологична компания, по-умните продукти и услуги ще размият границите между индустриите”, обобщава докладът. “Всеки процес може и ще бъде модернизиран и дигитализиран”.

Решението за компаниите отчасти се крие в опростяването на процесите, което означава да правят същото като досега, но да го правят по-добре, по-бързо и по-евтино.

Ако трябва да обобщим казаното дотук, успехът означава опростяване и улесняване. Това е значително по-важно дори от бизнес иновациите, сочи докладът на SAP. Това означава промяна на бизнес модела на база внимателно вглеждане вътре в компанията, не просто в тенденциите.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още