IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичната опозиция срещу имигрантския указ на Тръмп се засилва

Редица компании от сектора ще представят юридически документи срещу администрацията

11:53 | 06.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Редица технологични компании, сред които Twitter Inc. и Netflix Inc., планират да представят юридически документи, осъждащи указа на президента Доналд Тръмп за ограничаване на имиграцията, давайки нов тласък на нарастващата опозиция на бранша към политиката, предава Bloomberg.

Документите ще бъдат подадени по-късно в апелативен съд и ще подчертаят значението на имигрантите за икономиката и обществото, казват източници на агенцията. Компаниите първоначално са планирали да подадат исковете по-късно през тази седмица, но са ускорили усилията си през уикенда.

Twitter и Lyft Inc. са потвърдили участието си. Сред другите компании, които са подписали документа, са Square Inc., Salesforce.com Inc., Airbnb Inc., Uber Technologies Inc., Pinterest Inc. и AppNexus Inc., казват източниците, които не желаят да бъдат цитирани.

„Имигрантите осъществяват много от най-големите открития на нацията и създават някои от най-иновативните и емблематични компании в страната“, заявяват фирмите според проект на иска, получен от Bloomberg. „Америка отдавна признава важността на защитата срещу тези, които искат да ни навредят. Но прави това, като се придържа към основното задължение да приветства имигрантите въпреки засилените проверки на хората, които искат да влязат в страната ни".

Късно в петък федерален съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство. Временното преустановяване на забраната се отнася до президентския указ, според който за 90 дни САЩ преустановиха приема на тяхна територия на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население. Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

През уикенда Апелативен съд в Сан Франциско отхвърли иска на Министерството на правосъдието на САЩ за незабавно възстановяване на действието на президентския указ. Съдът поиска щатът Вашингтон и правителството на Доналд Тръмп да представят допълнителни аргументи до понеделник следобед.

Технологичната индустрия е сред най-гласовитите в опозицията на имиграционните политики на Тръмп.

Bloomberg News съобщи по-рано, че няколко големи технологични компании, включително Microsoft Corp и Alphabet Inc., планират да подпишат отворено писмо до президента Тръмп, изразяващо загриженост за правните норми около имиграцията и предлагайки помощ при фиксирането на политиките в тази област.

„Ние споделяме целта ви да гарантирате, че нашата имиграционна система отговаря на съвременните изисквания за сигурност и ще поддържа страната ни в безопасност", се казва в проект на писмото, получено от Bloomberg News. „Ние сме загрижени обаче, че указът Ви ще се отрази на много притежатели на визи, които работят усилено тук, в Съединените щати, и допринасят за успеха на страната ни", се казва в документа.

Припомняме, че междувременно Държавният департамент на САЩ отмени временната визова забрана за жителите на седем страни с преобладаващо мюсюлманско население и разреши на пътници с валидни визи да влизат в страната. 

Всичко започна с указ на американския президент Доналд Тръмп за "Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ". Той предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ.
 
Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Тия големите протестъри освен биологични отпадъци, нещо друго произвеждат ли?TwitterLyft IncSquare IncAirbnb IncUber Technologies IncIts not a real business unless you ship things out the back door.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 7 години
щото тръм им забрани, не се ли сещаш ... и сега всички ги е страх от тоя исполин и не смеят да отворят дюкянче извън сащ, па камо ли цела фабрика ... хахахаха и те така, приказка да става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
Хахахах КАКВО СЕ ОКАЗА, ЧЕ НЕКАДЪРНИКА ТРЪМПФФФФ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА КРИЗА КАТО ТАЗИ ОТ 2008 г. А вие даже още не можете да РАЗБЕРЕТЕ ЗА ТОВА ЛИ ???? АХХАХАХАХАХАХАХА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още