IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ отменят временната визова забрана

При редовни визи гражданите от седемте засегнати страни ще имат право да влизат в страната, пояснява говорител на Държавния департамент

17:54 | 04.02.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като късно в петък Федерален съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство, сега и самият Държавен департамент дава заден ход.

Държавният департамент отмени временната визова забрана и разрешава на всички пътници с валидни визи да влизат в страната, се казва в изявление на ведомството. 

Ако визите са редовни, то гражданите от седемте засегнати страни ще имат право да влизат в страната, пояснява говорител на външното министерство на САЩ във Вашингтон.

Визите на около 60 000 чужденци от въпросните седем държави (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен) бяха временно анулирани след изпълнителната заповед на Тръмп.

"Отменихме временното анулиране на визите", заяви представител на държавния департамент, цитиран от Ройтерс. "Тези лица с визи, които не са физически отменени, сега могат да пътуват, ако иначе визата е валидна", добави представителят.

 Министерството на вътрешните работи пък вдигна изискването към международните авиокомпании да възпрепятстват притежателите на американски визите да се качват във въздухоплавателни средства, пътуващи към Съединените щати.

По-рано през деня в Twitter президентът Тръмп разкритикува решението на федерален съдия от Сиатъл, с което временно се преустановява действието на указа му.

“Мнението на този така наречен съдия, което в общи линии лишава страната ни от правоохраняване, е смехотворно и ще бъде касирано", предупреди президентът в Twitter.

Късно в петък съдия Джеймс Робарт от Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Тръмп за затягане на имиграционното законодателство. Той е номиниран за съдия от президента републиканец Джордж У. Буш.

“Когато една страна вече не е в състояние да каже кой може и кой не може да влиза и да излиза, особено от съображения за безопасност и сигурност - големи проблеми!", гласи друг туит на Тръмп.

До момента това е най-обхватното блокиране на указа на Тръмп за имиграцията, макар че и други федерални съдии от няколко щата също се произнесоха срещу президентската забрана.

След това съдебно решение редица авиокомпании от страни като Египет, Катар, Дубай, Германия, Франция, Швейцария и Испания отново позволяват на засегнати от имиграционната забрана пътници с валидни документи да се качват на полети до САЩ.

Преди седмица със свой указ Тръмп нареди да се отказват визи в рамките на 90 дни на гражданите на седем предимно мюсюлмански държави – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен. На бежанци от целия свят ще бъде забранено влизането в страната за 120 дни, а на тези от Сирия – за неопределен период.

Забраната важи и за пътуващи с двойно гражданство. Изключение обаче има за американски, британски и канадски граждани, които имат и втори паспорт от засегнатите страни. Представител на администрацията на Тръмп заяви в неделя в негова защита, че държавният глава искал просто страната му да избегне атентати, каквито е имало във Франция, Белгия и Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
многодобре
преди 7 години
..."Пиле"еее...ходи да кълвеш семенца и тревички навън. Виж какво слънчице е грейнало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=2SlOYkHGPVE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
StraightForward
преди 7 години
https://***.youtube.com/watch?v=h89qop0xQAE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
сега се сетихте за хибридната война на шутин и хибридния ви президент и той е същият резултат от популизъма ви ... така че следващите 5 години, пак ПЕЕВСКИ ЩЕ Е ШЕВ на всички Ви!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Това, което сте написали изобщо не значи, че забраната е отменена, а значи, че тя няма да се прилага докато тече обжалването във върховния съд. Щом решението на последна инстанция не е излязло, значи заповедта НЕ Е ПАДНАЛА. Изключително непрофесионално и подвеждащо заглавие на статията, съдържащо лъжлива информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
Kosto
преди 7 години
Какъв е проблемът да спрат сега да издават или да затруднят много издаването?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 26
redcretin
преди 7 години
Царят е гол, то беше ясно и преди че *** *** е станал по случайност президент на Америка ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още