IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Сиатъл спря прилагането на указа на Тръмп

Белият дом ще обжалва възможно най-бързо решението

09:25 | 04.02.17 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	Продължават протестите срещу указа в цялата страна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Продължават протестите срещу указа в цялата страна. Снимка: Ройтерс

Федерален съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Временното преустановяване на забраната се отнася до президентския указ, според който за 90 дни САЩ преустановиха приема на тяхна територия на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население. Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ. 



Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Както обясни главният прокурор на щата Боб Фъргюсън, той е постигнал това мерките да бъдат обявени за противоконституционни. Към иска впоследствие се присъединиха властите в щата Минесота. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Представителите на властите в САЩ по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие. "Щатът предостави необходимите доказателства" за това, че указът носи неминуеми и непоправими щети."

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, затягащи имиграционната политика. Президентът на САЩ възложи на Държавния департамент и министерството на вътрешната сигурност за 120 дни да преустановят действието на програмата за прием на бежанци на американска територия. Той ограничи за 90 дни и влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Решението на федералния съд в Сиатъл подлежи на обжалване, а от Белият дом заявиха, че във възможно най-кратък срок федералното правителство на САЩ ще обжалва постановената временна забрана за изпълнението на имиграционния указ.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

Преди седмица със свой указ Тръмп нареди да се отказват визи в рамките на 90 дни на гражданите на седем предимно мюсюлмански държави – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Судан и Йемен. На бежанци от целия свят ще бъде забранено влизането в страната за 120 дни, а на тези от Сирия – за неопределен период.

Забраната важи и за пътуващи с двойно гражданство. Изключение обаче има за американски, британски и канадски граждани, които имат и втори паспорт от засегнатите страни. Представител на администрацията на Тръмп заяви в неделя в негова защита, че държавният глава искал просто страната му да избегне атентати, каквито е имало във Франция, Белгия и Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Когато Стоенчо пишеше, че у нас в САЩ има върховенство на закона а не на президента, Вие ехиднечехте. Когато Ви говорех, че у нас в САЩ управлението е колективно занимание а не индивидуална дисциплина, Вие се присмивахте. Когато Ви казвах, че у нас в САЩ има разделение на властите, Вие се подигравахте. Трябва ли да се смея, че Вие у Вас в Русия не можете да осмислите думите ми? Не даже ми се плаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 7 години
Коментарът на georgi_shum е изтрит заради обидни квалификации. Ще те помоля и теб да се въздържаш от обиди. Това все пак се предполага да е средище на интелигентни хора, не принизявайте дискусиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
Най много да го отнесе некоя заспалщина като тебе , кат пресича дето не трябва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Много тролеи станахте по маршрута. Внимавайте да не катастрофирате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 18
Стоян Петров
преди 7 години
*** ти си тролей. Не ме занимавай, няма аз да ти вадя хляба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
Ще цитирам заглавието на Financial Times... "Никой не е над закона. Дори и президентът" --------------------------------------да бат Боко това звучи красиво, но закона важи само за мене и тебе ако бяхме милиардери нямаше да важи ....:)) България не искам да споменавам относно законите не, че ги няма просто всеки си прай квот си иска и това ни прави истинска свободна страна .... Ако мислиш, в Сащ ше попречат да влезе някой Сирийски, Ирански и прочее милиардер много сме се заблудили ....:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 7 години
Борсите ка го търпят тоз идиотин и на кво се надат че надуват мехура още повече не знам.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 7 години
Тръмплина почна с глупостите веднага.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Стовене , политиката е бизнес в най мръсния му вариант ...щот ако не ти аресва опонента / бизнес партньора , моеш да го омаскариш или да го гръмнеш...справка за примери в САЩ и в политиката / бизнеса им по света колко щеш ! А колкото до Вазовия *** , той е на много по високо ниво от такива ограничени създания като тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 7 години
***, политиката да не е като бизнеса. Да излъжеш инвеститорите, да им лапнеш 950 MИЛИОНА долара(само при единият фалит на Тръмп) и да тръбиш "Аз съм велик". И най-важното да не си публикуваш данъчната декларация. Клинтън може да не е хубавица, но за нея гласува 54% от народа на Америка, а за този водевилен актьор 46%. Разбираш ли ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още