IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голямата мистерия около хакването на телефона на Безос

Случаят може да бъде разплетен само с независимо разследване, пише CNBC

20:32 | 23.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

За повечето от нас няма големи притеснения

NSO Group не е единствената компания, която прави такъв вид софтуер. Има редица други фирми, които ползват различни версии на зловреден код, доставян през текстови съобщения или обаждания. Тези програми позволяват на външни лица да компрометират мобилни устройства чрез изпращане на проблемна информация през различни вратички в тези програми за комуникация.

В някои случаи респондентите дори не трябва да отговарят на обаждането или съобщението, за да бъде заразен телефонът. След като той бъде компрометиран, хакерите могат да свалят голям обем от информация от него. Изглежда това е случаят с телефона на Безос, като съобщенията показват, че принц Мохамед е бил наясно с аферата на Безос и предстоящия развод, твърди докладът.

В действителност подобен тип атаки са изключително редки. Софтуерът, необходим за извършването им, е изключително скъп, а компании, като Facebook, която притежава WhatsApp, и Apple обичайно бързат да отстранят пропуските в защитата си, които тези програми използват.

Тези атаки са насочвани към прокурори и други спорни фигури. Всеки на позиция, свързана с подобни фигури, включително банкери, счетоводители, политически съветници и автори на речи, може да се притеснява, че комуникацията му се следи по този начин.

В тези случаи се препоръчват редовни проверки на телефона и целия му софтуер, особено когато става дума за ъпдейти, изцяло свързани със сигурността, и да се помисли за възможност за консултиране с експерт по киберсигурност, който може да помогне за изготвянето на план за сигурност. Тези личности трябва да споделят телефонния си номер само с хора, на които той е наистина нужен, и да държат личната си комуникация или чувствителните бизнес въпроси на друго устройство, различно от това, което ползват ежедневно.

Но за повечето от нас този тип атаки са твърде далечно притеснение и опазването е свързано с редовно обновяване на чат софтуера.

Оправдан скептицизъм

И все пак да имаме предвид, че докладът може да не разказва цялата история.

Въпреки че сложни инструменти и методи за хакване, като тези, описани от ООН днес, съществуват днес, могат да извършват подобни измами, има и широк спектър от програми, които могат да направят така, че да изглежда, че информацията е предоставена от дадено устройство – при това доста убедително, дори и да не е така.

Има и други възможни обяснения на случилото се. Wall Street Journal например писа през март миналата година, че братът на Санчес е изпратил злепоставящите снимки от нейния телефон на National Enquirer.

От друга страна, самият Безос е възложил сегашното разследване. Докладът предлага една доста сложна история за голяма технологична конспирация срещу него. Едно независимо от Безос и Саудитска Арабия разследване, за каквото призовава ООН, би могло да даде обективен поглед над случилото се и фактите, представени в доклада днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още