IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deloitte: Частните 5G мрежи и роботите стават все по-силно взаимосвързани

Непостижими за миналото иновации се превръщат в реалност, твърди в свой нов доклад консултантската компания

10:57 | 05.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Отделните технологии стават все по-взаимосвързани и взаимозависими, като в резултат на това се увеличава тяхното въздействие и стойност. Смартфоните, компютрите, телевизорите, корпоративните центрове за бази данни и софтуер и интернетът на нещата ще донесат по-голямата част от приходите в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите. Услуги и продукти, които са се считали за непостижими в миналото, ще станат реалност през 2020 г. Това са трите основни теми, които разглежда Deloitte в деветнадесетото издание на доклада „Прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите”.

„През 2020 г. ще започнем да виждаме ефект на балдахин, при който играчите в индустрията ще работят в по-тясно сътрудничество заедно - отделни технологии, като AI чипове, роботи и частни 5G мрежи ще станат по-добре свързани и ще направят възможни иновации като орбитни спътници, летящи ниско до Земята и др.“ – това подчертава Пол Салломи, вицепрезидент на LLP, Deloitte и лидер в технологичния сектор в САЩ.

Изкуствен интелект от ново поколение

Ново поколение чипове на изкуствен интелект (AI) ще намали фрустрацията, причинена от липсата на интернет връзка на смартфоните, като доведе AI към устройствата. Делойт прогнозира, че през 2020 г. ще бъдат продадени повече от 750 милиона чипове или части от AI чипове, които изпълняват или ускоряват задачите за машинно обучение на самите устройства, а не в отдалечен център за данни, както и че крайният пазар на AI чипове ще продължава да се развива много по-бързо от общия пазар на чипове.

Частни 5G мрежи

Deloitte прогнозира, че повече от 100 компании по света ще започнат да тестват частни 5G внедрения до края на 2020 г., като заедно ще инвестират няколко стотин милиона в труд и оборудване. За много от най-големите бизнеси в света, частният 5G интернет вероятно ще се превърне в предпочитан избор, особено за индустриални среди като производствени предприятия, логистични центрове и пристанища.

Запознайте се с новия си колега, робот!

От почти един милион роботи, които Deloitte очаква да бъдат продадени за корпоративна употреба през 2020 г., малко над половината ще бъдат професионални сервизни роботи, като ще генерират приходи от над 16 млрд. щатски долара – 30% повече, отколкото през 2019 г. Роботите за професионални услуги ще надминат по брой индустриалните роботи през 2020 г. и по приходи – през 2021 г.

Мога ли да имам реклама със съдържанието си?

Deloitte прогнозира, че глобалните приходи от видео услуги, които се поддържат от реклами, ще достигнат приблизително 32 млрд. щатски долара през 2020 г. Азия, включително Китай и Индия, ще генерира приходи от 15,5 млрд. щатски долара през 2020 г., което е почти половината от общата сума в света. В Китай, Индия и в Азиатско-Тихоокеанския регион рекламното видео е доминиращият модел за предоставяне на стрийминг на потребителите. За разлика от това, в САЩ повечето оферти за видео директно към потребители са базирани на модела на безплатен абонамент.

Орбитни спътници, летящи ниско до Земята

До края на 2020 г. в нискоземна орбита ще има над 700 спътника, чиято цел е да предложат глобален широколентов интернет (за сравнение в края на 2019 г. броят им е около 200). Тези нови „мега- съзвездия“ на орбиталните широколентови станции потенциално ще добавят повече от 16 000 индивидуални сателита към тази бройка през следващите години.

Аудиокниги и подкасти

През 2020 г. глобалният пазар на аудиокниги ще нарасне с 25% до 5 млрд. щатски долара, а глобалният пазар на подкастинг ще нарасне с 30% спрямо 2019 г., за да достигне 1,1 млрд. долара през 2020 г.

По-умен смартфон

Пазарът на мултипликатори на смартфони (хардуер, съдържание, услуги) ще донесе 459 млрд. долара приходи само през 2020 г. и ще расте между 5% и 10% годишно до 2023 г. Това означава, че през 2023 г. пазарът на мултипликатори на смартфони вероятно ще генерира приходи от над половин трилион долара годишно. 

Работната сила на интернет

Deloitte също така прогнозира, че глобалният пазар на мрежа за доставка на съдържание (CDN) ще достигне 14 млрд. щатски долара през 2020 г., което е повече от 25% спрямо прогнозираните през 2019 г. 11 млрд. долара. Пазарът ще се удвои до 30 млрд. щатски долара до 2025 г., сложен годишен темп на растеж от над 16%.

На работа с велосипед

Десетки милиарди допълнителни велосипедни пътувания годишно ще се осъществят през 2022 г. Увеличението на колоезденето ще удвои броя на обикновените потребители на велосипеди в много големи градове по света, където колоезденето до работа все още е рядкост. Делойт прогнозира увеличение с 1% точка на дела на хората, които използват велосипеди, за да се придвижат до работа за периода от 2019 г. до 2022 г. Между 2020 и 2023 г. се очаква да бъдат продадени над 130 млн. електрически велосипеда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
добре разбрах те, превели са го грешно, а за чий ще слагаш 5Г в офиса ти или в завода ти ? ако е зада тестват технологията за продан щото си хай тек компания ОК, ама да си го сложиш в офиса или в завода ... няма никакъв смисъл! Все пак това са пакет от протоколи за клетъчни устройства, а дължината на вълната ги прави не много ефективни на затворени пространства ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
В контекста на статията "частни" е противоположното на "публични", а не на "държавни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
WTF .... какво означава "Частните 5G мрежи" ?Има ли държавни ? .... това 5G стана баси дъвката за джурналята, заради него вече не пишете за "Широколентов интернет" хахахаха *** може да нема общо с 5Г, но щом е статия за интерне, нека турим едно 5Г за цвят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още