IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson - големият печеливш от мерките на Тръмп срещу Huawei

Шведският гигант търси кои технологии ще му донесат успех в бъдещ план

13:14 | 03.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Ericsson продаде бизнес, който се занимаваше с видео по заявка и дигитални видео записи, както и услуги за кабелни компании. Освен това съкрати 23 хил. работни места в подразделение, което поддържаше мрежи за телекоми. След това компанията добави 5000 души в звеното си за развойна дейност, за да се фокусира върху телекомуникационното оборудване.

Сред главните иновации на Ericsson са клетъчните антени. Компанията използва нова технологичния, изпращаща безжично сигнали чрез силни вълни към различни устройства. Телекомите искат тази технология, твърдят директори от индустрията, защото тя позволява осъществяването на по-бързи връзки и обслужването на повече клиенти със сегашните клетъчни кули. Изграждането на нови кули не е привлекателно, защото е свързано с бюрократичен процес, който може да струва десетки хиляди долари.

Ericsson и Huawei продаваха 5G оборудване с тази функция миналата година, но Nokia не, заради забавяне в разработкаъта на компютърни чипове за нейния хардуер.

Сега Nokia предлага подобен продукт, но забавянето попречи на усилията ѝ за преобръщане на бизнеса, твърдят анализатори. След като загуби пазарен дял и не успя да постигне рентабилност в продължение на няколко години, наскоро Nokia заяви, че през септември ще смени главния си изпълнителен директор.

Говорител на Nokia коментира, че компанията е имала правилна дългосрочна стратегия, а скорошните резултати са показали подобрение на рентабилността.

От 2015 до 2019 г. делът от приходите на Nokia на пазара на клетъчна инфраструктура се сви от 24,4% до 19,2% според компанията за проучвания Dell’Oro Group. Делът на Ericsson се повиши от 26,2% до 27% през същия период, а този на Huawei нарасна от 27,5% до 30,7%.

Тази пролет Ericsson отбеляза победа, когато се присъедини към Huawei в спечелването на 5G договори за доставки към трите големи телекома в Китай – вторият по големина пазар на телекомуникационно оборудване в света след Съединените щати. Nokia загуби значителните китайски търгове.

Големият въпрос за телекомите и производителите на оборудване според директорите от индустрията е дали Huawei може да продължи да прави мощното си 5G оборудване с качеството, което очакват играчите на пазара. Технологията изисква доставки от някои от най-големите производители на чипове в света, но последните действия на администрацията на Доналд Тръмп могат да значат, че чуждестранните доставчици на чипове ще трябва да търсят позволение от Вашингтон, за да продават на Huawei.

Говорител на китайската компания твърди, че тя все още оценява пълното влияние на американските мерки.

Засега Ericsson предполага, че Китай е напреднал достатъчно в своята индустрия за чипове, за да продължи да доставя на Huawei. Еколм отказва да коментира доколко проблемите на Huawei могат да помогнат на Ericsson.

Еколм твърди, че Ericsson проучва как да продава оборудване и услуги за задаващи се технологии. В индустриалния град Ескилстюна компанията си партнира с Volvo Construction Equipment по дистанционно управление на машини, свързани към 5G мрежи. Двете фирми твърдят, че технологията може да подобри сигурността и ефективността на работата на миньорите.

Проблемът е, че хората все още носят по-голяма стойност при подобна работа. Извършващите тестове получават видео от камерите на машините, но им липсват по-задълбочени преценки. Използването на очила за виртуална реалност е по-добро, но се сблъсква с други проблеми. „Може да стоите 15 минути, но след това може да започне да ви става лошо“, коментира Кале Скилсатер, технически специлаист на Volvo, съблюдаващ тестовете.

Голямото предизвикателство пред Ericsson е да открие коя недоказана технология ще стане реалност, твърди Стефан Пограц, телекомуникационен анализатор в Dell’Oro Group. „Ще са нужни 5 или 10 години преди някои от тези инвестиции да се отплатят“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още