IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звездата предпримач Джак Ма и звучният шамар на Пекин

Свободното изразяване на мнение в Китай не се толерира, дори и когато става дума за толкова емблематични лидери

16:16 | 08.01.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Последният по рода си

Ма, който е член на Комунистическата партия, продължава да е скрит от погледите. Профилите му в социалните мрежи са неактивни от октомври, а той пропусна финала на африканско шоу за таланти в областта на предприемачеството, на което е създател. По думите на Alibaba пропускът се дължи на проблем с графика.

Въпреки че Пекин не се притеснява открито да глобява или да вкарва в затвора директори, които са критично настроени към правителството, за Рън, магната в областта на недвижимите имоти, който миналата година беше лишен от свободата си, се твърди, че е написал есе, в което определя Си като жаден за власт „клоун“. Ето защо анализатори смятат, че Ма може доброволно да се е скрил от общественото внимание поне засега.

Китайското правителство иска историята за доминацията ѝ над листването на Ant Group да е водеща в публичното пространство, твърди Дънкан Кларк, авторът на “Alibaba: The House that Jack Ma Built” и основател на инвестиционната консултантска компания. По думите му компанията вероятно знае, че изобщо няма да ѝ е от полза да има някаква „различно мнение“ по въпроса.

„Но със сигурност е забележително... мълчанието е донякъде оглушително“, коментира Кларк, допълвайки, че очаква Ма евентуално да излезе публично и по сценарий да направи изявление за приноса към реформата в Китай.

„Той получи сигнал, че „ако говоря твърде много, това ще ми донесе неприятности, така че трябва да спра“, коментира Анджела Джан, доцент в Университета на Хонконг.  

Загуба на „меката сила“

Едно поне е ясно: докато Китайската комунистическа партия оказва натиск върху технологичните гиганти в страната, е малко вероятно в индустрията да се появи друга фигура като Джак Ма.

Главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джан, който наследи Ма на поста председател през 2019 г., използва помирителен тон за регулацията през ноември. Тогава той определи усилията на правителството за затягане на ограниченията върху интернет компании като „навременни и необходими“.

Според Митър загубата на такъв вид глас ще има последици за Пекин. Много страни, особено на запад, вече разглеждат Китай и неговите комании като екзистенциална заплаха, достойна за тежки санкции и контрол – напрежение, произтичащо от опасенията, че китайските корпорации работят по заповед на Комунистическата партия. Задушаването на критиката на тези технологични лидери у дома може да направи управляването на влияние в чужбина още по-трудно.

„Възможността на фигура като Джак Ма да говори свободно ще бъде по-малка и мисля, че това всъщност ще създаде допълнителен проблем за желанието на Китай да използва мека сила“, коментира Митър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Джак *** е лицето на новия капитализъм на глобалистите т.е. на техния социализъм и той много добре показва какво се случва с някого, който не е съгласен с една престъпна организация, която управлява Китай...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Как истинската държава се защитава от всякакви либерали.Дори и от тия, червиви с пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още