IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързо растящият град в Китай иска да бъде новата Силициева долина

Влиянието на държавата в града може да се окаже предизвикателство пред този план

11:55 | 18.04.21 г.
<p>
	Работници в завода на&nbsp;Longi Green Energy Technology.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Работници в завода на Longi Green Energy Technology. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Когато описва усилията на Си-ан в технологичните иновации, кметът Ли посочва приноса на частните и на чуждестранните бизнеси. Той отбелязва как миналата година местна соларна компания, наречена Longi Green Energy Technology е станала най-голямата публично листната фирма в Западен Китай.

Ли допълва, че Micron е инвестирала общо 1 млрд. долара в звеното си в Си-ан, което представлява около 90% от глобалния производствен капацитет на компанията. Micron не е отговорила на запитването за коментар.

И все пак, ако погледнем по-общо на историята на Китай, множеството водени от държавата усилия за развитието на местната индустрия за чипове не постигнаха особен успех, написаха още през 2014 г. анализаторите на McKinsey.

Като древна столица на Китай Си-ан се сблъсква и с физически ограничения за разширяване на града заради историческите структури и артефакти, твърди Пери Уон, управляващ директор по проучванията в Milken Institute. Той очаква, че районът Чънду-Чунцин в Югозападен Китай има по-голям шанс да се превърне в център за технологични иновации.

Шънджън „също се радва на висока степен на политическа свобода, каквато няма нито един друг град в Китай“, коментира Уон, отбелязвайки, че Си-ан ще трябва да мисли творчески, за да постигне подобен растеж. „Не можете да дублирате Шънджън“.

Ролята на Хонконг

Едно от предимствата на Шънджън е близостта му до Хонконг, полуавтономен регион точно до границата, който се радва на по-големи демократични свободи и повече съответствие с международните бизнес стандарти от континенталната част.

Тъй като Пекин засилва контрола си над региона, неизбежният избор за хонконгските компании ще бъде да работят повече с континенталната територия.

Бизнесът в Хонконг може да сподели своя опит и кадри, за да допринесе за развитието на Китай, твърди Ту Хаймин, член на националния политически консултативен орган, наречен Национален комитет на Китайската национална политическа консултативна конференция. Ту говори свободно за по-голяма интеграция с континента в области като финансите и академичните дейности.

Що се отнася до технологиите, кадрите не трябва да гледат чак до Си-ан. Китайският гигант в производството на чипове SMIC миналия месец обяви, че изгражда нов завод за 2,35 млрд. долара, който ще бъде разположен в Шънджън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още