IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как недостигът на чипове направи един малко известен компонент истинска звезда?

Производителите на полупроводници са особено зависими от силно пренебрегваните досега компании за субстрати

08:28 | 17.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Компаниите за чипове до голяма степен възложиха на външни компании производството на субстрати, за да се фокусират върху подобряване представянето на чиповете, вместо върху евтини елементи, които имат по-слаба възвръщаемост. Въпреки че с времето субстратите станаха по-сложни и важни за представянето на чиповете, производителите на полупроводници отдавна притискат производителите на субстрати да държат цените ниски, твърди Ян Вардаман, президент на базираната в Остин, Тексас, TechSearch International, която е консултант в сферата на субстратите. Тази динамика ограничи инвестициите в разширяването на производствения капацитет.

„Имахме ръст на търсенето на много от тези неща, а хората просто не добавиха капацитет“, коментира Вардаман. „Нужни са много пари, а те не се интересуват в добавянето на капацитет, след като дълго време цената беше потискана“.

Производителите на чипове Intel, Nvidia и AMD са отказали да коментират цените, що се отнася до отношенията им с доставчиците на субстрати.

Производителите на субстрати не бяха склонни да инвестират заради опита си. През 2010 г. пазарът на персонални компютри се очакваше да нарасне с около 20% за година според Тадаши Камевада, консултант и бивш мениджър по доставките на субстрати за Intel. Тогава компаниите за субстрати увеличиха производството. Когато се появиха таблетите, а пазарът на компютри се сви между 2012 и 2018 г., тези компании се оказаха обременени с неизползван капацитет и тежки режийни разходи, коментира той.

Сега големите компании за чипове прибягват към необичайни тактики. Те правят поръчки много предварително и предплащат, така че компаниите за субстрати имат средства, с които да изградят повече заводи. Някои обещават да купят цялото производство на новите продуктови линии, за да вдъхнат увереност на доставчиците да инвестират.

„Доколкото можем да бъдем полезни и да осигурим капацитет, за да могат те да си позволят да надградят, ние ще сме повече от щастливи да го направим“, коментира главният изпълнителен директор на Nvidia Йенсен Хуанг.

Лиса Су, която оглавява AMD, през април заяви, че прави инвестиции, за да подсигури производствения капацитет на субстрати.

През юли Гелсингер коментира, че Intel използва своите фабрики, за да помогне с части от процеса по производството на субстрати. Intel коментира, че компанията е осигурила капацитет за субстрати за продуктите ѝ и се е насочила към нови начини на работа с доставчиците на субстрати, за да подкрепи дългосрочните им инвестиции.

Производителите на субстрати също предприемат действия.

Zhuhai Access изгражда завод в близост до Макао. Японската Ibiden планира да замени завода си в Огаки с друг, който ще започне производство през 2023 г., обяви компанията през април. Проектът ще струва около 1,6 млрд. долара.

Докато производителите на чипове прогнозират, че по-голямото търсене ще продължи, доставчиците на субстрати са в рядко силна позиция. Някои от тях се възползваха от търсенето, за да увеличат цените и да повишат леко маржовете на печалбата си, твърди Вардаман.

Промяната няма да е мигновена. Вардаман очаква доставките и търсенето на по-развити субстрати, използвани в процесори и други модерни чипове, да продължават да се увеличават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
Мале какви глупости. Толкова ли не сте виждали печатна платка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още