IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменям кралство за чипове! Дефицитът ще продължи и през 2022 г.

Какви предвиждат глобални прогнози на Deloitte за 2022 г. в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите

17:20 | 31.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg



Докато светът се разбърква: Войните за стрийминг стават глобални

Тъй като водещите доставчици на стрийминг се разширяват в световен мащаб, докато националните медийни компании развиват собствени местни стрийминг услуги, засилената конкуренция създава богат избор на потребителите. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. най-малко 150 млн. платени абонамента за услуги за поточно видео по заявка (SVOD) ще бъдат отменени в световен мащаб, като процентът на оттегляне ще достигне до 30% на някои пазари.
 
Изкуствен интелект и управление на чувствителни данни

Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. ще има много дискусии относно по-систематичното регулиране на изкуствения интелект – за момента има няколко предложения, въпреки че въвеждането им в действително прилагани разпоредби вероятно няма да се случи до 2023 г. или след това. Някои юрисдикции може дори да се опитат да забранят изцяло цели области на изкуствения интелект, като разпознаване на лица на обществени места, социално оценяване и др.

“Ефективното регулиране на изкуствения интелект ще бъде предизвикателство. Фундаментален проблем е, че много от изчисленията на AI не са „обясними“: алгоритъмът взема решения, но ние не знаем защо е взел конкретно решение. Тази липса на прозрачност прави регулирането на изкуственият интелект експоненциално по-трудно от регулирането на по-обяснимата и подлежаща на одит технология“, коментира Силвия Пенева, управляващ съдружник в „Делойт България“.

Водени от нарастващата спешност на защитата на данните, използвани в приложенията с изкуствен интелект, нововъзникващите технологии за подобряване на поверителността като хомоморфно криптиране (HE) и федеративно обучение (FL) също ще претърпят драматичен растеж. Вече използван от водещи технологични компании, комбинираният пазар за HE и FL ще нарасне с двуцифрени темпове през 2022 г. до повече от 250 млн. долара. До 2025 г. се очаква този пазар да достигне 500 млн. долара.

Технологии и опазване на околната среда

Плаващите слънчеви панели
влизат в микса на възобновяемата енергия, като позволяват на места, където няма достатъчно земя, да бъдат изградени големи слънчеви масиви - върху езера или резервоари. Deloitte Global прогнозира, че общият инсталиран капацитет на плаващи фотоволтаици (FPV) ще достигне 5,2 гигавата пик (GWp) в световен мащаб до края на 2022 г., което представлява разходи за 4–5  млрд. долара, главно в Азия.

Смартфоните — най-популярното устройство за потребителска електроника в света, ще генерират 146 милиона тона въглероден диоксид или еквивалентни емисии през 2022 г. Въпреки че това е по-малко от половин процент от 34-те гигатона общи емисии на CO2 в световен мащаб през 2021 г., все още си струва да се опитаме да ги намалим. По-голямата част от тези емисии (83%) ще бъдат от производството, доставката и употребата на смартфоните в първата една година. Като се има предвид това, най-големият фактор, който може да намали емисиите, би бил удължаването на очаквания живот. За да бъде това жизнеспособно, актуализациите на софтуера и защитата трябва да са налични поне пет години. Устройствата трябва да продължат да бъдат проектирани така, че да бъдат по-устойчиви на падане и излагане на вода. Трябва също да има стимули за търгуване на телефони и да има пазар на ремонтирани устройства и устройства втора употреба.

Разнообразие, равнопоставеност и приобщаване – въпреки че най-големите играчи в технологичната индустрия намаляват разликата между половете и ще достигнат 33% общо представителство на жените в работната сила през 2022 г., жените в техническите роли продължават да изостават с 8%. Deloitte Global прогнозира, че поуките, извлечени от пандемията, включително моделът за работа от разстояние, могат драстично да увеличат разнообразния набор от таланти, което ще доведе до по-добри бизнес резултати. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
"стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !"Не може ли путин вместо мен? Той ще е съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
To майките им може да са умни, но телевизорът им е проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Дееебилино, нали ти пишеше за руските чипове ве! Ето ве, три-четири поколения след останалият свят ве, дебилино. Можеш да ми мобилизираш единствено хрена. Между другто във Великобритания се заговори за конфискацията на собствеността на руски граждани, в случай на агресия срещу Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Скоро може да давате 2 кралства за чипове. Хохлите не искат да ***, нападайки Русия. Което не им пречи да снимат фейкови видеа, по подобие на британските храненици, т.н. бели каски. И тогава НАТО шш мобилизира Стуенча, Хитлера, Джипсито и всякая ерунда да се бие за честта на американският флаг! Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Чипове има колкото искате. Е руски, не вършат работа, само ви затрудняват, но все пак има. Даже и тяхното патриотично вътрешно министерство не е доволно : "В МВД раскритиковали отечественные процессоры. Как выяснил Ъ, руководство МВД недовольно работой серверов на российских процессорах Эльбрус компании МЦСТ. Проблемы при их эксплуатации тормозят цифровизацию ведомства, считают в МВД. Вопросы к производительности отечественных чипов уже были у других крупных российских потребителей серверного оборудования. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още