IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменям кралство за чипове! Дефицитът ще продължи и през 2022 г.

Какви предвиждат глобални прогнози на Deloitte за 2022 г. в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите

17:20 | 31.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Силно търсене на носими технологии в здравеопазването

Напредъкът в сензорите и изкуствения интелект (AI) помага на милиони да откриват и управляват хронични здравни състояния и да облекчат сериозните заболявания, а тези устройства вече са достатъчно малки, за да се носят на китката. Ето защо продажбите им се радват на бърз растеж. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. по целия свят ще бъдат доставени 320 млн. потребителски устройства за здраве и уелнес, а до 2024 г. тази цифра може да достигне 440 млн. единици. Това се дължи на новите предложения, които излизат на пазара и факта, че повече доставчици на здравни услуги се чувстват комфортно да ги използват. Влиянието им ще се увеличи още повече, ако лекарите се доверяват на тяхната полезност и хората чувстват, че данните им са защитени. По същия начин има силен растеж в приложенията за психично здраве и глобалните разходи за мобилни приложения за психично здраве се очаква да достигнат близо 500 млн. долара през 2022 г. Този годишен растеж се подхранва от факта, че близо 800 млн. души по света, или 11% от глобалното население, живеят с психично заболяване. Освен това пандемията изостри проблемите с психичното здраве и драматично нарастване на разпространението на проблеми като депресия, тревожност и симптоми на посттравматичен стрес.

„Технологичният напредък определя бъдещето на здравеопазването: от това как се диагностицират пациентите до това как се лекуват. Технологии като изкуствен интелект и 3D печат в здравеопазването вече са факт, а не научна фантастика. Според някои статистически данни почти 80% от доставчиците на здравни грижи очакват да увеличат инвестициите си в здравните ИТ услуги и приложения през следващото десетилетие“, казва Силвия Пенева, управляващ съдружник в „Делойт България“.

„Поради епидемията от COVID-19 медицинският персонал трябва да спазва изцяло новите разпоредби и да развива креативни подходи, според тенденциите в здравната индустрия за 2022 г. и след това. Ето защо практикуващите лекари в световен мащаб все повече използват най-съвременните технологии и разнообразни приложения за проследяване, диагностика и лечение на своите пациенти“, допълва още тя.

Спортните незаменими токени са стъпка към дигиталната ера

Незаменяемите токени (NFT), уникални цифрови идентификатори, които използват блокчейн за записване на собствеността върху медиите, сега позволяват на спортните фенове да придобиват, а не само да гледат, лицензирани цифрови медии на любимите си спортни моменти. Deloitte Global прогнозира, че NFT за спортни медии ще генерират повече от 2 милиарда щатски долара в трансакции през 2022 г., което е около два пъти повече от цифрата за 2021 г. До края на 2022 г. от Deloitte очакват, че 4-5 милиона спортни фенове в световен мащаб ще са закупили или ще получат NFT спортна колекционерска стойност. Интересът към спортните NFT вероятно ще бъде подтикнат от дейността на по-широкия пазар на NFT, включително този за дигиталното изкуство, първите пет най-ценни продажби на които са генерирали повече от 100 милиона долара до август 2021 г.

Игровите конзоли ще отбележат своята 50-годишнина

Екосистемата на игровата конзола ще отпразнува своя 50-ти рожден ден през 2022 г. в силно здраве с рекордни приходи, пълен набор от устройства от последно поколение и силна основа за по-нататъшен растеж. Deloitte Global прогнозира, че пазарът на конзоли ще генерира 81 млрд. долара през 2022 г., което е с 10 процента повече от 2021 г. Приходите на играч на конзола се очаква да достигнат средно 92 долара на човек – значително повече от предвидените 23 долара на компютърен геймър и 50 долара на мобилен геймър. След 2022 г. се очаква продажбите на конзолен софтуер да продължат да нарастват, достигайки близо 70 млрд. долара до 2025 г. През този период вероятно покупките на дигитални игри, включително изтегляния, абонаменти и плащания в приложението ще нараснат като дял от продажби от 65% през 2022 г. на 84% през 2025 г.

Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
"стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !"Не може ли путин вместо мен? Той ще е съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
To майките им може да са умни, но телевизорът им е проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Дееебилино, нали ти пишеше за руските чипове ве! Ето ве, три-четири поколения след останалият свят ве, дебилино. Можеш да ми мобилизираш единствено хрена. Между другто във Великобритания се заговори за конфискацията на собствеността на руски граждани, в случай на агресия срещу Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Скоро може да давате 2 кралства за чипове. Хохлите не искат да ***, нападайки Русия. Което не им пречи да снимат фейкови видеа, по подобие на британските храненици, т.н. бели каски. И тогава НАТО шш мобилизира Стуенча, Хитлера, Джипсито и всякая ерунда да се бие за честта на американският флаг! Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Чипове има колкото искате. Е руски, не вършат работа, само ви затрудняват, но все пак има. Даже и тяхното патриотично вътрешно министерство не е доволно : "В МВД раскритиковали отечественные процессоры. Как выяснил Ъ, руководство МВД недовольно работой серверов на российских процессорах Эльбрус компании МЦСТ. Проблемы при их эксплуатации тормозят цифровизацию ведомства, считают в МВД. Вопросы к производительности отечественных чипов уже были у других крупных российских потребителей серверного оборудования. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още