IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заменям кралство за чипове! Дефицитът ще продължи и през 2022 г.

Какви предвиждат глобални прогнози на Deloitte за 2022 г. в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите

17:20 | 31.01.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg</em></p>

Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Светът е гладен за продукти, свързани с чипове, но се очакват забавяния и през 2022 г. докато предлагането настигне нарастващото търсене. Deloitte Global прогнозира в своя нов доклад „Глобални прогнози в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) за 2022 г.“, че много видове чипове все още ще са в недостиг през 2022 г., но все пак той ще бъде доста по-малък, отколкото през по-голямата част от 2021 г., и няма да засегне всички чипове. Продължителността на техния недостиг се свежда до значителния ръст в търсенето, движен от цифровата трансформация и ускорен от пандемията. Той е резултат не само от разпространението на потребителски устройства, а и от факта, че много механични продукти в индустрията стават все по-дигитални, и много вертикални сектори стават все по-зависими от дигитализацията.

Не е изненадващо, че се увеличават инвестициите на фондовете за рисков капитал в полупроводници, за да запълнят търсенето на нови видове чипове. Deloitte Global прогнозира, че компаниите за рисков капитал в световен мащаб ще инвестират повече от 6 млрд. долара в стартиращи полупроводникови компании през 2022 г. Това може да е само 2% от над 300 млрд. долара от техните очаквани за 2022 г. общи инвестиции, но тази сума е повече от три пъти по-висока, отколкото е била във всяка година в периода между 2000 и 2016 г.

А има и още нещо - RISC-V, архитектура с набор от инструкции с отворен код за проектиране на чипове, набира пазарна сила и привлича инвестиции. Deloitte Global прогнозира, че пазарът на RISC-V процесорни ядра ще се удвои през 2022 г. (спрямо 2021 г.), защото ще позволи на по-малките производители на устройства да изграждат хардуер, на китайските производители на чипове да избягват санкции и на разработчиците и изследователите да проектират и експериментират с доказана и свободно достъпна архитектура.



Продажбите на Wi-Fi 6 надхвърлят тази на 5G устройствата

През последните две години много страни приеха 5G, но продажбите на Wi-Fi 6 устройствата сега изпреварват 5G устройствата с голяма разлика и вероятно ще продължат да го правят през следващите няколко години. Deloitte Global прогнозира, че през 2022 г. ще се доставят повече устройства с Wi-Fi 6, отколкото 5G устройства (според данните най-малко 2,5 милиарда Wi-Fi 6 устройства срещу приблизително 1,5 милиарда 5G устройства). Причината за това е, че Wi-Fi 6, точно толкова, колкото 5G, има значителна роля в бъдещето на безжичната свързаност - не само за потребителите, но и за предприятията. Смартфоните, таблетите и компютрите са едни от най-популярните устройства, оборудвани с Wi-Fi 6, но Wi-Fi 6 се използва и в много други, включително безжични камери, интелигентни домашни устройства, игрови конзоли, преносими устройства и AR / VR слушалки.

„Въпреки че Wi-Fi 6 и 5G са равнопоставени партньори по отношение на изграждането на решения, нашето проучване показва, че пилотното тестване и внедряванията на корпоративни Wi-Fi 6 изпреварват 5G. Една от вероятните причини е цената, тъй като устройствата с Wi-Fi 6 са по-евтини и по-широко достъпни от 5G устройствата и тъй като Wi-Fi 6 използва безплатен, нелицензиран спектър, а 5G обикновено изисква от предприятията да лицензират спектър от доставчици на мрежи или държавни организации“, подчертава Димитър Попов, лидер на ТМТ сектора за „Делойт България“, цитиран в прессъобщение.

Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 2 години
"стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !"Не може ли путин вместо мен? Той ще е съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
To майките им може да са умни, но телевизорът им е проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
стовене , лапник , да ви е б а м а м а м а п р о с т а !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Статията за чипове, а то гледа да изсули заучените си опорки и глупости...ама пуст надник, рупла по рупла и цял долар стават...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Дееебилино, нали ти пишеше за руските чипове ве! Ето ве, три-четири поколения след останалият свят ве, дебилино. Можеш да ми мобилизираш единствено хрена. Между другто във Великобритания се заговори за конфискацията на собствеността на руски граждани, в случай на агресия срещу Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Скоро може да давате 2 кралства за чипове. Хохлите не искат да ***, нападайки Русия. Което не им пречи да снимат фейкови видеа, по подобие на британските храненици, т.н. бели каски. И тогава НАТО шш мобилизира Стуенча, Хитлера, Джипсито и всякая ерунда да се бие за честта на американският флаг! Мм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Чипове има колкото искате. Е руски, не вършат работа, само ви затрудняват, но все пак има. Даже и тяхното патриотично вътрешно министерство не е доволно : "В МВД раскритиковали отечественные процессоры. Как выяснил Ъ, руководство МВД недовольно работой серверов на российских процессорах Эльбрус компании МЦСТ. Проблемы при их эксплуатации тормозят цифровизацию ведомства, считают в МВД. Вопросы к производительности отечественных чипов уже были у других крупных российских потребителей серверного оборудования. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още