IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският стартъп Icanpreneur привлече 200 хил. евро от бизнес ангели

Оценката на стартиращата компания достигна 2,5 млн. евро, а средствата ще се използват за първоначалната версия на платформата

08:45 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Стартиращата компания Icanpreneur, чиято мисия е значително да подобри шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи и чийто основател Веско Колев бе един от менторите в тазгодишното събитие Founders Today, привлече ангелско финансиране в размер на 200 хил. евро при оценка на компанията от 2,5 млн. евро.

Инвестицията, която е първа външна за компанията, е осигурена от едни от най-успешните и уважавани иноватори и предприемачи на българската IT екосистема, като Светозар Георгиев (съосновател на Telerik, Telerik Academy & Campus X), Михаил Стойчев и Георги Петров (съоснователи на SMSBump), Зоран Арсовски (основател на VertoDigital), Фарис Суайс (съосновател на Sentur), Георги Атанасов (Директор AR/VR в Progress), Емил Табаков (Старши Продуктов Мениджър в Coursera).

Преговорите са продължили по-малко от месец, а с всеки един от инвеститорите е преговаряно отделно, без някой от тях да знае за влизането на останалите. „С всеки е говорено отделно, без да знаят за останалите – държах на това, за да не следват първия. Всеки един влезе индивидуално и буквално всеки един от тях научи за останалите по едно и също време“, заяви пред Investor.bg Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur.

Комбинацията от инвеститори с техния уникален експертен и продуктов опит, репутация и мрежа от полезни контакти, обуславят този ангелски рунд като един от най-силните до този момент, казва Колев. По думите му те ще помагат със своето ноу-хау и диверсифициран опит. И наистина е така – става дума за създавали компании и отделяли време и ресурси да изучат принципите на предприемачеството хора. Така например освен огромния предприемачески опит Светозар Георгиев преподава основи на предприемачеството, Зоран Арсовски има огромен опит заедно със своята маркетинг агенция, Михаил Стойчев и Георги Петров имаха сериозен и успешен изход, продавайки компанията си SMSBump на американски инвеститор, Фарис Суайс е дългодишен предприемач, Георги Атанасов разполага с огромен опит в модерните високи технологии, а Емил Табаков – в областта на електронното обучение.

Icanpreneur създава SaaS (Software-as-a-Service) платформа, представляваща глобален дигитален акселератор, която дава възможност на начинаещи технологични предприемачи да преминат от идея през инвестиция до достигането на product/market fit (пазарно успешен продукт), чрез следване на доказали се в практиката структурирани предприемачески процеси.

„За да можем да развием идеята по-бързо и в мащаба, в който искаме, ни трябваше външно инвестиране. При това фокусът ни не е само върху парите, а върху мозъчния капитал, който получаваме с тези инвеститори  както от гледна точка на техния опит, така и по отношение на техните връзки и експертиза“, заяви пред Investor.bg Колев.

Неговата визия за развитие на компанията цели и ефект за локалната еко система – целта е да се създават все повече продукти и компании с добавена стойност, като по този начин българската екосистема да се трансформира от аутсорсинг и услуги към високотехнологични продукти с висока добавена стойност. „Искаме да се създаде структуриран подход ,който да позволи да се изгради трансфер на знания не само във вътрешността на дадена компания, а между различните фирми“, поясни още Колев.

„Предприемачеството, както предимно се практикува днес, разчита много на усет и късмет и делът на успеваемост показва ясно това. Само 1 от 10 компании успява и обикновено провалът се случва преди да се достигне product/market fit. Нашата цел е да променим това и да предоставим последователни стъпки и задачи, които технологичните предприемачи ще могат да следват и изпълняват, така че да постигат систематичен успех, а не случаен", споделя Веско Колев, цитиран и в прессъобщение.

„Удивително е колко много бизнес процеси са изключително улеснени и автоматизирани от софтуера днес. В същото време критичния път на една стартираща компания – от идея до product/market fit – все още живее в книги, статии и видеоклипове на TedEx. Ние сме тук за да променим това. Icanpreneur ще ръководи процеса за предприемачите, като им дава конкретни насоки спрямо текущия контекст, помагайки им да се съсредоточат върху иновациите и пазарното валидиране", отбелязва Светозар Георгиев.

Екипът на Icanpreneur - Андрей Младенов, Веско Колев, Кристиан Киров и Кателина Бойкова

Средствата ще бъдат инвестирани в изграждането на първоначалната версия на платформата. Досега компанията работи върху изчистване на визията, валидиране на основните идеи и успява да изгради много силен екип, изцяло с хора, работили в „Телерик“, всеки от които с повече от 15 години опит. През следващите 6-12 месеца екипът ще работи за пускането на пазара на първата версия на платформата.

Icanpreneur ще насочи усилията в следващите 12 месеца не само в изграждането на началната версия на платформата, но и в достигане на достатъчно маса и подобряване на подхода към предприемачеството. Следващата стъпка ще е глобален ръст.

„Има два вида екосистеми – зараждащи се и наситени. И двата вида са интересни - в наситения пазар има голямо търсене, а в зараждащите се има по-голяма нужда за помощ при по-ниски очаквания. Затова планираме първите пазари, към които да се насочим, да са Югоизточна Европа и някоя от големите европейски екосистеми“, добави Колев.
Началният фокус на Icanpreneur е насочен към успешни професионалисти, които виждат технологичното предприемачество като следваща стъпка в тяхната кариера. Платформата ще им помогне да направят по-плавен преход към предприемачеството.

Компанията обявява и своята програма, даваща ексклузивен достъп на 100 първи потребителя (Insiders Program), с чиято помощ ще бъде оформена бъдещата платформа. Програмата, както и платформата на Icanpreneur като цяло, се очаква да имат значителен положителен ефект върху локалната екосистема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още