IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Веско Колев: Предприемачите трябва да приемат, че подводни камъни винаги има

Изключително важно е всеки от нас да избере да поеме отговорност за съдбата си, казва основателят и главен изпълнителен директор на Icanpreneur

08:43 | 14.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: личен архив</em></p>

Снимка: личен архив

Веско Колев е основател и главен изпълнителен директор на стартиращата компания Icanpreneur – първата практически ориентирана, дигитална платформа, която като в игра напътства потребителя от идея до инвестиция, преди да напусне работата си. Така вече утвърдени и успешни професионалисти могат да станат предприемачи, започвайки в тяхното свободно време. 

Доскоро Веско беше Вицепрезидент „Продукти за Разработчици“ в Progress (Telerik), където отговаря за екип от 200+ човека на три континента в целия спектър на Product Development и Go-to-market Strategy. Ангелски инвеститор в CEO Angels Investment Club. Може да го чуете да говори на теми като иновации, лидерство, комуникации и начин на мислене. 

Завършил е „Компютърни науки“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Веско Колев е част от менторския екип на предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и ще се проведе на 28 юни, от 14 часа, в зала "Васил Левски" на хотел Hyatt Regency Sofia. Като ментор по време на събитието Веско ще консултира една от общо шест стартиращи компании за развитие на техния бизнес.  

Конференцията Founders Today на Investor.bg ще се проведе на 28 юни, от 14:00 часа, в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. Събитието дава възможност на бъдещите лидери да се срещнат с вече доказалите се и утвърдени имена в сектора, които ще ги консултират на живо в експертни менторски сесии как да развият бизнеса си.

Ако искате да сте сред start-up и scale-up компаниите, които да получат този шанс, кандидатствайте на страницата на събитието на Investor Media Pro до 15 юни.

Г-н Колев, развива ли се предприемаческата общност в България и какви трябва да бъдат предприемачите днес, за да направят бъдещето по-добро от настоящето?

Да, според мен се развива. Доказателство за това са все повечето добри примери както като компании, така и като инвеститори, специализирани събития и др. За мен основният фокус на настоящите и бъдещите предприемачи трябва да бъде създаването на компании с голяма добавена стойност - такива, които растат експоненциално. Пример за това са технологичните и продуктовите компании. Второто по важност нещо е да се подхожда структурирано към предприемачеството – последователно и с дисциплина да се влагат време и усилия в разработването на всяка една стъпка при създаването на един стартиращ бизнес. Третият ключов фактор е да се намери начин за ефективно споделяне на наученото между бизнеси в България и отвъд, за да се увеличи скоростта на предаване на полезен опит. Именно върху тези три основи са изградени локалните цели, които заедно с екипа ми в Icanpreneur се стремим да реализираме за България.

Пътят на един нов продукт или услуга до пазара е изпълнен с предизвикателства. Има ли общовалидни съвети за предприемачите, с които да успеят да заобиколят подводните камъни? 

Шансовете за успех на един нов бизнес са изключително ниски. Между 80% и 90% от новостартиращите компании не успяват да оцелеят. Това се дължи до голяма степен на типичния подход към предприемачеството - изключително много се разчита на късмет и на талант, вместо да се подходи систематично. Смятам, че по-важното в случая е не да се заобиколят подводните камъни, а да се подходи с приемане на факта, че тях ги има и че те са там. Необходимо е да се премине през този изпълнен с предизвикателства път, за да може именно те да бъдат открити, а след това и преодолени. Основният фокус на една стартираща компания трябва да бъде откриването на работещ бизнес модел, а това става най-ефективно чрез систематичен подход, итерации и учене.

Едно от най-големите предизвикателства пред стартиращите компании е да получат финансиране, благодарение на което да доразвият проекта си. Коя е разковничето, върху което предприемачите трябва да наблегнат при подготовката си преди презентирането на своя бизнес идея пред потенциални инвеститори?

Бих препоръчал да търсят финансиране тогава, когато не са притиснати от нужда за пари. Това означава да вървят по добра траектория като бизнес. Вземането на инвестиция за мен е свързано в идеалния вариант не толкова с парите, а с всичко останало, с което инвеститорите могат да са полезни - знания, опит, полезни контакти, репутация и др. Хубаво е екипът да помисли какво всъщност е добър инвеститор за тях. Например за мен добър инвеститор е този, който чувайки твоята идея, ще използва цялото си въображение да си представи как тази идея може да се реализира и ще ти презентира ентусиазирано идеята обратно на теб. Това е конструктивно. Големите и смели идеи изискват много визионерство както от предприемачите, така и от техните инвеститори.

Живеем във време, в което комуникацията между хората може да се осъществява по множество различни канали и всички ние сме по-свързани от всякога. Колко лесно е обаче за един млад предприемач да срещне съмишленици, с които да превърне иновативната си идея в успешен бизнес? 

Средствата за отдалечена комуникация са на лице. Covid-19 помогна на човечеството да докаже на себе си, че отдалечената работа е възможна във почти всякакви сценарии. Това са страхотни предпоставки. Въпреки това, според мен към момента не е открит ефективен подход за намиране на съмишленици. Въпросът не е само до това „технически“ човек да си намери „бизнес“ човек, или обратното. Не е само до умения и професионален опит. Не е само до добри познанства, а също така и до чисто личностни и „човешки“ качества и възприятия. Разрешаването на този проблем е също нещо, по което работим с екипа ми. 

Добрите корпоративни практики в сферата на опазването на околната среда, социалната политика и управлението (ESG) са все по-важен фактор за репутацията и съответно за успеха на големите компании. Доколко обаче добрите ESG политики оказват влияние върху един прохождащ бизнес и склонни ли са младите предприемачи да се съобразяват с тях? 

Предприемачите и лидерите, с които общувам, са предимно от ИТ сектора. За мен те са изключително наясно защо ESG е важно. Обикновено тези хора имат много по-висша цел от това просто да направят пари. Много от тях искат да добавят стойност не само на клиентите, инвеститорите и на служителите си, но и на цялата екосистема в България и света. Според мен има изключително много какво да се научи като подходи и практики от ИТ фирмите в България по тази тема. Също така, добрите ESG политики според мен са не само добре посрещани, но и очаквани от младите предприемачи. Дори бих казал, че са нещо, което те дори не подлагат на въпрос. Добрите предприемачи винаги мислят за това как да оставят света след себе си по-добър, от колкото са го заварили.

Колко часа на ден работите? Какъв съвет бихте дали на хората, които сега стартират бизнес, за да избегнат преумора и "прегаряне"?

Различно. Някой път по петнайсет часа, а друг път по шест часа. Аз разделям работата си на 2 фази - събиране на информация и обработване на информация. Според мен е голяма грешка да консумираш постоянно информация. Това е все едно да се опитваш да видиш дъното на кладенец, чиято вода постоянно мътиш. За да има яснота, трябва да се оставя „размътеното” от време на време да се избистри. За да имаш собствени мисли, трябва да спреш за момент да се вслушваш в думите на останалите. Така че винаги гледам да балансирам между тези две неща. Също така се старая и да оставям време, в което буквално да не правя нищо - нищо да не слушам, гледам или чета, а просто да остана с мислите си, за да мога да ги имам и да ги чуя.

Друго основно нещо, което следя за себе си, е количеството емоционална енергия, което имам. Идентифицирал съм, че има неща, които ме зареждат и такива, които ми влияят противоположно. Стремя се да правя ежедневно малки неща, които знам, че ме зареждат с енергия. Например, всеки ден чета, слушам музика, прекарвам време със семейството си, обръщам внимание на храненето си, разговарям с приятели и спортувам. В седмицата имам два редовни футболни мача, където от 15 години играя всяка седмица. Това ми дава адски много баланс.

Приемствеността и предаването на опит са едни от ключовите за успеха фактори. Как и къде виждате Вашата роля, и на успешните предприемачи като цяло, да запалите повече млади хора да реализират своите идеи?

Моята лична мисия е да създам глобална платформа, която да позволи на всеки, който е, или иска да бъде технологичен предприемач, да го направи. И да го направи с много по-висок шанс за успех, отколкото текущата норма от 10%. Това е едната част. Друга част е да помогна на всеки бизнес ентусиаст, вдъхвайки му увереност с предаването на growth mindset - вярването, че човек може да постигне всичко, стига да положи нужните усилия. Вярвам, че е изключително важно и това всеки от нас да избере да поеме отговорност за съдбата си - да бъде отговорен в решенията си за това какво иска да постигне и да работи целенасочено, за да го превърне в реалност.  

С тези три неща вярвам, че България ще стане едно по-щастливо място, защото хората първо ще повярват в себе си, ще поемат отговорност за съдбата си и като резултат от това ще отключат потенциала си, работейки мотивирано за създаването на много голяма добавена стойност за себе си, за околните, за България и за света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още