IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как новото поколение предприемачи възражда бизнеса в България?

Никога не сме имали проблем с набирането на кадри, казва Силвия Павлова, съосновател на Wooden Spoon и един от менторите във Founders Today

14:03 | 10.06.22 г.
Как новото поколение предприемачи възражда бизнеса в България?

Няма по-голяма двигателна сила и за предприемача, и за служителите от бизнеса с кауза, който не прави компромиси с идеалите си в името на бързия растеж. Това коментира Силвия Павлова, съосновател на Wooden Spoon и един от менторите във Founders Today, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Павлова бизнесът й стартира с идеята да докаже, че можеш да създадеш марка и бизнес, които да се базират на честността. „Това, което заложихме като душата на бизнеса, идеята, до ден-днешен не сме престъпили, но всичко останало, като развитие, нямаше нищо общо с това, което сме си представяли. Ние на втория месец започнахме да изнасяме в осем държави. Днес изнасяме в 36 държави и произвеждаме 40 марки в нашата лаборатория. Ръстът, който имаме всяка година ни изненадва, защото компанията произвежда натурална козметика - за малък процент хора, които наистина обръщат етикета и четат”, обясни Павлова.

На въпроса с какви трудности се сблъсква компанията, тя каза: “Ние нямаме трудности, с които се сблъскваме, защото решихме да направим компанията без стрес. Ние нямаме срокове и таргети в компанията ни, а си казваме - ще стане. Животът е много кратък, за да си изложен на стрес в най-силните си години, когато трябва да твориш. Хората масово казват - аз прегрях. Всеки има някакви ограничения и когато натискаме лимита на тези ограничения, няма как да не прегрееш. Вместо да се насладиш на всичко постигнато и наистина да изживееш пътя на проекта и бизнеса, ти си казваш - колко много загубих”. 

“Най-ценният и най-труден урок ние учим всеки ден - ръст, успех, печалба, но никога за сметка на ценностите ни. Основната ни цел е да запазим онази искра, която ни накара да създадем компанията. Тоест, много силна ценностна система и да не отстъпваме нито крачка назад от това, в което вярваме. Всеки компромис - да ти предложат да ти купят компанията, да ти предложат да направиш производството по-лесно, може да разруши истинността на това, което сме започнали”, коментира Силвия Павлова.

Никога не сме имали проблем с набирането на кадри, сподели още тя. И уточни, че това се постига с осигуряване на спокойна работна среда, в която служителите да реализират идеите си, без да жертват личния си живот. Нужна е фирмена култура с ясни цели и ценности, сподели тя. "Работим с намалено работно време. В 16 часа всички си тръгват”, за да могат хората ни да не изпускат важните моменти в личния си живот, каза още гостът.

Новото поколение български предприемачи е изпълнено с идеи, енергия и ентусиазъм за развитие. Българският бизнес тепърва ще се развива бурно. Може би затова те са и трудни и за възпитаване, защото имат много новаторски идеи и енергия, "по-бурни са и малко не зачитат авторитет". Усещат нуждата да създадат новия свят, а за да го изградиш, трябва да се изправиш срещу старото, категорична е Павлова.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Конференцията Founders Today на Investor.bg ще се проведе на 28 юни от 14:00 часа в зала „Васил Левски“ на хотел Hyatt Regency Sofia. Събитието дава възможност на бъдещите лидери да се срещнат с вече доказалите се и утвърдени имена в сектора, които ще ги консултират на живо в експертни менторски сесии как да развият бизнеса си.

​Ако искате да сте сред start-up и scale-up компаниите, които да получат този шанс, кандидатствайте на страницата на събитието на Investor Media Pro до 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Малки и средни компании виж още

Коментари

Финанси виж още