IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натанаил Стефанов: Целта на София Тех Парк не е основно да реализира печалба

Един от най-важните ни приоритети е да заработи по-активно Лабораторният комплекс, твърди членът на борда на парка

11:44 | 06.05.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;София Тех Парк</p>

Снимка: София Тех Парк

Сред приоритетите ни е да изградим и устойчив модел на развитие, който да бъде основан на така наречения златен триъгълник – университети, публични институции и бизнес. Искаме да разширим връзките с университетите, училищата и другите изследователски центрове в страната, които работят в приоритетните области за парка.

В преговори сме с една от водещите ИТ компании за създаване на първата постоянна експозиция в Музея Експиремантариум, която ще бъде насочена към децата и ще им даде възможност по един интересен и интерактивен начин да се запознаят с вълнуващия свят на технологиите. Експериментариумът вече беше домакин на шестата Европейска конференция по образователна роботика и на световноизвестното състезание по приложна роботика Botball.

"София Тех Парк" има изградени връзки с технологични паркове от цял свят, което дава възможност да заимстваме от техните успешни модели, да работим по съвместни проекти. Екипът ни в момента работи на пълни обороти да се ускори реализирането на идеята това да е място, където се раждат иновации. Основните ни цели за Инкубатора са да се развие общността в него, все повече стартиращи компании да си взаимодействат с научния сектор, да използват продуктите на научноизследователската и развойна дейност и да намират пазарна реализация.

За развитието на парка искаме да ангажираме всички заинтересовани страни, а не просто да бъдем няколко души, които си имат "своята" концепция. Това е и причина да стартираме инициативата Ден на отворените врати в научно-технологичния парк, чието първото пилотно издание вече се състоя. Тя ще се провежда всеки последен петък от месеца.

Всяка сряда от 14.00 до 15.00 часа организираме и Час за среща с ръководството на научно-технологичния парк, в който всеки може да се разговаря с представител на управлението, да сподели виждания, идеи, критики и предложения, да се запознае с възможностите, които предоставя паркът и отделните звена в него. Искаме да бъдем отворени и прозрачни - дейностите, които се случват тук, да бъдат видими и достъпни.

Лабораторният комплекс в парка е основно звено. Има ли вече интерес от страна на бизнеса да използва лабораториите?

За щастие не липсва интерес от частни компании да използват лабораториите на парка. Имаме запитване и се водят преговори с фирми от сектори като здравеопазване, ИКТ и ХВП и други. Интересът е както за съвместни разработки, така и за наемане на лабораториите. Лабораториите се ръководят от водещи учени от три висши учебни институции – Софийски университет, Технически университет - София и Медицински университет - София. Има и колеги от БАН. Научният капацитет е на световно ниво. Лабораториите разполагат и с модерно научно оборудване. С колегите от Сдружението за Научно-изследователска и Развойна Дейност, които управляват Лабораторния комплекс, работим за доизграждането на успешен и ефективен модел на работа на комплекса.

Възможно ли е "София Тех Парк" да реализира печалба и за колко време ще се върне инвестицията?

Целта на научно-технологичния парк не е основно да реализира печалба, а устойчиво да се развива и да създава иновации. Практиката на развитите технологични и научни паркове показва, че инвестицията се възвръща за около 10-15 години. Ще дам пример с технологичния парк "Адлерсхоф" в Берлин, с чиито представители имахме среща преди три седмици. През 2013 г. направената инвестиция от общественото дружество е била 10 млн. евро, а  възвращаемостта, дошла от данъци на компании и институции, работещи в парка за същата година, е 41 млн. евро за общинския бюджет и 37 млн. евро за федералния. Това е около 8-кратнa възвръщаемост. Това се случва 20 години след построяването на парка. Период, в който федералното и общинско управление, са участвали със значителни инвестиции. Въпреки че е държавно предприятие паркът в Германия има специален статут, който е дал възможност да се развиват по-динамично и гъвкаво.

Този пример показва, че трябва да имаме правилно очакване по отношение на развитието на "София Тех Парк". За съжаление няма как веднага да се получи пълна интеграция между отделните звена в него и да се постигнат резултати изведнъж. Затова е нужно да има дългосрочно планиране, като всички заинтересовани и участници в екосистемата да бъдат ангажирани в това. Има много идеи и проекти, които могат и трябва да бъдат реализирани, но трябва да работим всички заедно в една посока. Медиите също могат да помогнат като говорят по-активно за наука, иновации, предприемачество и показват повече добри примери.

"София Тех Парк" АД е дружество, което има за цел да създава иновации, има ли вече такива?

"София Тех Парк“ АД е дружество, което има за задача да създаде среда, условия и възможности за реализиране на иновации чрез подобряване на връзката и взаимодействието между науката и бизнеса с цел създаване на иновативни стоки и услуги, които да получат успешна реализация на пазара, както и да подпомага стартиращите компании и на науката като цяло.

В Инкубатора на "София Тех Парк" вече разработват свои иновативни идеи 25 стартиращи компании (информация за тях можете да намерите на сайта на дружеството). Неотдавна свой иновационен център отвори и Майкрософт. Някои от стартъпите вече са успешни не само на българския, но и на световните пазари. Научните екипи от Лабораторния комплекс кандидатстват със свои проекти за финансиране от различни национални и европейски фондове и програми. Очакваме съвсем скоро научна дейност да се ускори и да доведе до създаване на научни открития и иновации.

Срещнахте ли се вече със собственика на "Уолтопия" Ивайло Пенчев?

Да, новият борд на парка направи няколко срещи с г-н Пенчев и екипа му. Дискутирахме въпросите, които той постави пред обществото и касаещи договора за право на строеж, който има между "София Тех Парк" и "Уолтопия" и заедно търсим тяхното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ratten
преди 6 години
ако тоя от снимката ще отговаря за печалбата....заебис
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
krasssen
преди 6 години
Продължение на заглавието : като всяко държавно предприятие в БГ затънало с милиони дългове и много тарикати на входа и изхода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Fine-clima
преди 6 години
А какво е реализирал досега София Тех Парк?Това е Техния парк ;)-------------------------------------------------------------http://fine-clima.wixsite.com/hvac
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
scott
преди 6 години
какви ги говори този бе?стартъп, силициева и не е правено, за да реализира печалба?!?!?!?!?европейски средства, преориентиране,бла,бла,бла.играта се изясни. тоз парк е създаден, за да може държавата и силни хора в нея да препарът евросредцтва, да............бла,бла,бла, научна дейност, муахахахаха. кражбата вече на,учна дейност ли и викат. немам против. по навик и по историа си крадната. ама поне да махнат тва: стартъпи, силициева. джобс се върти у гроба, а гейтс си сика - тез са по-зле и от африканас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още