IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Георгиев: Свидетели сме на дигитален ренесанс

Low-Code Development концепцията дава възможност за по-бърза разработка и пускане в действие на софтуер и приложения, твърди основателят на Sappience

08:47 | 16.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Sappience</em></p>

Снимка: Sappience

Ангел Георгиев е основател и изпълнителен директор на Sappience. Той има над 12 години опит в областта на корпоративния софтуер и интегрираните системи за управление на бизнеса.

В периода на дигитален ренесанс и воден от иновациите Ангел създава компанията Sappience. В нея той се фокусира върху прилагането на нови подходи и бизнес модели в създаването и внедряването на бизнес приложения. Стъпвайки върху Low-Code Application платформи, сравнително непознати в Централна и Източна Европа, компанията цели да развие както собствено продуктово портфолио, така и Low-Code концепцията и пазара като цяло.

Интересите на Ангел са в т. н. Smart Apps (интелигентни приложения, включващи технологии като Internet of Things, Machine Learning, Artificial Intelligence), базирани на Low-Code Application платформи. Това е посоката за развитие на Sappience.

Г-н Георгиев, в днешно време огромното познание за бизнеса и технологиите и възможностите на различни специалисти се сблъскват с нуждата за бързо, качествено и достъпно създаване на приложения, отговарящи на конкретни нужди. Как точно се вписва Sappience в тази архитектура?

Бизнесът и технологиите вървят ръка за ръка от доста време насам. Това, което се случва в момента, е т.нар. дигитален ренесанс, който предразполага към внедряването на още повече технологии от страна на компаниите. За IT специалистите вече не е достатъчно да познават бизнеса на конкретни индустрии и конкретни процеси, за да може да предложат адекватно решение или продукт, което да покрие конкретните клиентки изисквания. Задълбочено know-how трябва да се комбинира с правилната технология, за да може да се реализира продукт или услуга, които да отговарят с динамичните нужди на бизнеса.

Именно това се крие в самото име на Sappience – качеството да може да предаваш знания, опит и know-how чрез приложения (apps), а ускорението на дигиталната трансформация е заложено в мисията на компанията.

Именно заради търсените бързина и качество както от нас в Sappience като компания, така и от бизнеса като цяло, ние се ориентирахме към Low-Code Development концепцията. Тя се основава изцяло на необходимостта да се разработват приложения в пъти по-бързо в сравнение с традиционните подходи и да предостави необходимите инструменти на бизнес потребителите и програмистите за създаването на качествен софтуер.

Sappience стъпва върху световни Low-Code Development платформи, върху които разработва собствено продуктово портфолио, и също така цели да разработва custom apps, заедно със своите клиенти.

Какви са предимствата на архитектурата на микроуслуги при разработването на приложения?

При разработването на приложения, и в частност Low-Code Applications сегмента, микроуслугите са на точното място. Гъвкавостта на тази архитектура позволява прецизното позициониране на приложенията в различните слоеве на цялостна система, решавайки конкретни проблеми на бизнеса. Процесът на разработка и персонализация обикновено е значително по-кратък от традиционния, позволява по-бързо интегриране и съответно доста по-бързо консумиране на части от решението или цялостното решение. Това от своя страна подпомага растежа на компаниите в различни направления.

Микроархитектурата обикновено използва по-леки протоколи, по-малко изчислителна мощ, позволява допълвания в движение и при нужда, позволява независима разработка.

Обикновено микроуслугите, доставени през Low-Code платформа, са страхотен спътник на всеки комплексен проект (например разширяване на CRM и/или ERP) за решаване на специфични казуси и покриване на бизнес процеси, които биха отнели в пъти по-голям ресурс и време ако трябва да се реализират в рамката на основното бизнес решение, което фирмата ползва.

Глобалният недостиг на разработчици на софтуер, съчетан с увеличения натиск върху компаниите да модернизират своите приложения, насочени към клиентите, повиши значението на приложения с малко код / без код през последните няколко години. Новите предложения се въвеждат с интеграции на AI, което прави софтуера още по-интуитивен. Как това промени бизнес средата в тази сфера?

Low-Code/No-Code платформите за създаване на приложения всъщност възникват още преди да започне недостигът на разработчици на софтуер. И те съществуват именно поради ползите, които носят: по-бърза разработка и пускане в действие на софтуер и приложения, които да отговарят на потребностите на бизнеса в максимално кратък срок, а не след месеци или години. Ограниченията на пазара в броя на качествени програмисти и архитекти само засилва ползите от Low-Code платформите. И поради тази причина започва да се говори все повече за тях. И ще продължи да се говори още повече.

Други съвременни технологии като изкуствен интелект, машинно обучение, Big Data и блокчейн са в основата на т.нар. SmartApps. В Sappience сме се насочили именно към този сегмент – създаването на бизнес SmartApps, разработени върху Low-Code платформа. Това за нас и нашите клиенти е комбинацията, която може да ускори дигиталната трансформация и да предостави изключителни конкуренти предимства чрез реални иновации. Именно умните приложения (SmartApps) със заложен изкуствен интелект са един от инструментите, с който компаниите могат да повишат нивото на клиентско преживяване във всеки стадий от взаимоотношенията с тях.

Защо тази нужда назрява с всеки ден и с какви трудности се сблъскват всички засегнати страни - от самите програмисти и компаниите, в които работят, до клиентите, които търсят подобни решения?

Да започнем с клиентите. Нека разделим търсенето на нови технологии от тяхна страна на два вида: търсене, породено от динамично променящия се пазар, и такова, водено от стремежа за реализиране на иновации (процесни, продуктови и т.н.).

В първия случай необходимостта от нови решения произлиза от бизнес средата: развиваща се конкуренция, икономическа обстановка и прогнози, променящи се изисквания на крайните потребители и клиенти, дори и вътрешно-организационни фактори (например все по-големия брой на представители на поколението “Y” в средния и висок мениджмънт на компаниите.)

При втория сценарий говорим за компании, които търсят и използват нови технологии, с които да иновират при създаването и реализирането на техните продукти и услуги. Те създават нови продукти, процеси и бизнес модели. И предизвикателството за тях е че не могат да правят тези неща със стари подходи, инструменти и технологии.

Който и от двата сценария да сложим на масата, той сам по себе си поражда огромна необходимост от нови технологии и иновативни продукти, и съответно ресурси (време, хора и финанси), с които иновациите да бъдат реализирани. А ние живеем в среда, в която на масата е не само единия от изброените сценарии, а и двата едновременно.

Това води след себе си други трудности и предизвикателства: покачването на търсенето на нови приложения и системи от страна на клиентите води до покачване на цените на услугите за програмиране и на софтуерните решения като цяло и може да доведе до намаляване на качеството.

Последното е поради факта, че IT компаниите се опитват да се разширят масово и увеличат броя на разработчиците си, създавайки нови програмисти, т.е. обучавайки млади хора от стартова начална точка или преквалифицирайки други позиции в програмисти. В което няма лошо, но това води със себе си период на занижено качество на по-макро ниво, в периода от развитие на тези хора от junior към senior ниво. А търсенето от страна на клиентите си остава все така високо, и те искат и качество и оптимална цена.

Защо low-code програмирането е добра алтернатива? Кога се появи то и защо става все по-популярно?

Най-краткият отговор е: защото Low-Code платформите посрещат по най-добрия начин предизвикателствата на пазара, за които говорихме до момента, и могат да регулират баланса между търсене и предлагане.

По-дългият отговор предполага да се задълбочим в това какви проблеми решават тези платформи. Да започнем с бързината за разработка: чрез low-code платформите иновативни приложения и системи могат да бъдат разработени за седмици вместо за месеци. Това кореспондира и с нуждите на бизнеса да приложат бързо иновации, или да реализират нов продукт или услуга на пазара.

Друга перспектива на low-code development е решаването на проблема с ограничения брой програмисти – low-code концепцията е насочена към това да предостави възможност на бизнес хората да създават приложения без да са им необходими познания по програмиране. Те са т.нар. Citizen Developers. С помощта на построяването на бизнес процеси, drag and drop функционалности, конектори и лесно изграждане на потребителски интерфейс, те могат да създават web и мобилни приложения.

По този начин всъщност се увеличава броят на хората, които могат да създават софтуерни приложения и вече не сме ограничени само от ролята програмист. Но нека не изключваме тази роля от цялостната картинка. Low-Code Development е насочен и към опитните програмисти, предоставяйки им инструментариума да разработват приложения по-бързо. И това рефлектира пряко върху скоростта, която пазара търси. Дори при нас в Sappience необходимостта от традиционни програмистки умения спрямо цялостния набор от умения, необходими за създаване на едно приложение е около 25%.

Друга причина Low-Code приложенията да са добра алтернатива са безбройните интеграции и конектори, с които платформите разполагат към всякакви CORE системи и облачни услуги, в т.ч. ERP, CRM, CMS, ML, AI, Big Data и т.н.

Всичко това води до безпрецедентно добри стойности на показателя Time-to-Value при разработката, внедряването и работата на дадено приложение. Този фактор е изключително важен за клиентите, а в Sappience разработвайки собствено продуктово портфолио, можем да се третираме също като клиент на самите себе си.

Каква е ролята на изкуствения интелект (AI) и големите данни (Big Data) в това ново направление на програмирането? Как те помагат за разработването на мобилни и web приложения?

Тези две технологични направления са в основата на умните приложения (SmartApps). С помощта на изкуствения интелект и машинното обучение (Machine Learning), базирани на огромни масиви от информация, могат да се реализират невероятни бизнес приложения. Възможностите, които те предлагат, като поведенчески алгоритми, насочващи търсения, прогнозируемост, предсказуемост и предложения за превантивни действия, интеракции между човек и устройства, могат вече да трансформират бизнес процеси, компании и цели индустрии. Low-Code платформите са инструмент, който прави тези иновации много по-достъпни за бизнеса.

Изкуственият интелект и големите данни могат да бъдат изцяло вплетени в различните слоеве на web или мобилно приложение, но всъщност създателят и ползвателят на това приложение е човек и в него са отразени логиката, интелекта и необятното въображение на човешкия ум.

В повечето от случаите иновативна идея за това как може да се възползваме още по-добре от огромния масив от данни, с който разполагаме, или как удължим жизнения цикъл на продукти и машини, или как да се произвежда с по-малко брак, идват от бизнес хората. И ролята на SmartApps, базирани на Low-Code концепцията, дава възможност на тези хора да водят процеса по иновация.

В крайна сметка точката на интеракция между потребителя и въпросното умно приложение ще е в най-честия случай мобилното му устройство. За добро или лошо смартфонът (или таблетът) се е превърнал в неразделна част от живота ни, и полуестествено продължение на ръцете ни. Sappience обаче се фокусира върху това да направи така, че технологиите да помагат на човека, а не обратното.

Изкуственият интелект и големите данни могат да бъдат изцяло вплетени в различните слоеве на web или мобилно приложение, но всъщност създателят и ползвателят на това приложение е човек и в него са отразени логиката, интелекта и необятното въображение на човешкия ум.

Ангел Георгиев ще бъде лектор на Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“, което ще се проведе на 25 септември от 14 часа, в Capital Fort. Събитието ще покаже предприемачите, които формират бъдещето на бизнеса и пред какви предизвикателствата са изправени.  

 
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имената на бизнеса виж още

Коментари

Финанси виж още