IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: TikTok не представлява заплаха за щатската национална сигурност

Приложението не е по-натрапчиво от Facebook, що се отнася до събирането на данни, установяват изследователите

09:35 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

През миналата година Citizen Lab анализира версиите на TikTok и Douyin за Android, като проследи какви данни събират от потребителите приложенията, как и къде са изпратени, както и дали и каква е цензурата на съдържанието в приложенията.

Изглежда, че нито едно от двете приложения не събира списъци с контакти или записва или изпраща снимки, видеоклипове и данни за местоположението без разрешение на потребителите, съобщиха изследователите, позовавайки се на данни за мрежовия трафик, събрани между януари и септември 2020 г.

Количеството данни, събрани от TikTok, е сравнимо с практиките на други основни социални медийни платформи, отбелязва докладът. Както Facebook, така и TikTok събират информация за устройствата на потребителите, която може да бъде внедрена, за да идентифицира и проследява потребителите, когато не са влезли в системата, и различно поведение в приложението, като например харесване на публикации.

Изследователите също така са обърнали внимание на приликите между Douyin и TikTok, като се има предвид опасенията за възможността Пекин да има достъп до данните на TikTok и да цензурира съдържанието по нареждане на китайското правителство, например по темата за демократичните протести в Хонконг – нещо, което компанията отрече.

Двете приложения споделят много код, установява докладът, но има ярки разлики в начина, по който се справят с модерирането на определено съдържание в приложението, като резултати от търсенето.

Не изглежда, че TikTok цензурира нещата, които потребителите търсят в приложението, които се считат за табу в континентален Китай, въпреки че не е ясно дали самите публикации се третират по подобен начин, заяви Citizen Lab, която използва списък с 5 420 ключови думи, блокирани преди това в широко разпространеното в Китай китайско приложение за съобщения WeChat като заявки за търсене. Когато изследователите са тествали 392 от тези ключови думи върху Douyin, те са открили, че около 40% са цензурирани.

През миналата година The Wall Street Journal съобщи, че служителите на TikTok за модериране на съдържание в САЩ са имали остър сблъсък с висши служители на Пекин заради ограничения върху видеоклипове, показващи деколтета, с аргумента, че подобни правила наказват определени жени в платформата.

Една потребителка на TikTok поясни пред WSJ през миналата година, че е получила временна забрана в TikTok, след като е целунала приятелката си по бузата по време на лайвстрийм. Когато акаунтът ѝ е бил възстановен, тя е била уведомена, че е била блокирана за „сериозна порнография“.

Представител на TikTok поясни, че „създателите на LGBTQ + са част от една от най-активните и динамични общности на TikTok“ и че приложението е инвестирало много в своите практики за модериране през последните няколко години, включително и в създаването на външен съвет, който да съветва TikTok по такива политики.

Изследователите от Citizen Lab твърдят, че не са били в състояние да тестват приложенията при всякакви обстоятелства или да извършат изчерпателен анализ поради огромната кодова база. Тяхното проучване е предназначено да открие всички явни проблеми със сигурността и поверителността, твърдят те. Изследователите също така не са проучили потенциала на възможността дезинформация, благоприятна за китайското правителство, да се разпространява в TikTok.

„Изключително сложно е да се докаже липсата на нещо, особено при толкова голямо приложение“, каза Баптист Робърт, френски изследовател по сигурността, който публикува анализ на кода на TikTok миналата година и стигна до същото заключение като Citizen Lab за безопасността на приложението и практиките за събиране на данни.

„Важно е технологично грамотните хора да влязат в дебата с нашите умения и с факти“, казва той.

Основателят на Tesla Inc. Илон Мъск също засегна темата за TikTok по време на конференция на високо ниво в Китай в събота, казвайки, че опасенията относно търговския шпионаж са преувеличени.

„Дори и да имаше шпионаж, какво би научила другата страна и би ли имало значение?“ каза Мъск, реагирайки на твърдения, че военните в азиатската страна са забранили колите на американския гигант заради подобни опасения.

Видеоклиповете на TikTok показват най-вече хората, „които просто танцуват глупави танци", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още