IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Субсидират с 5 млн. лв. проекти за микропредприятия

Общият размер на инвестициите по тях възлиза на 7,2 млн. лв.

14:17 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Субсидират с 5 млн. лв. проекти за микропредприятия

Общо 4,9 млн. лв. субсидия ще получат 19 проекта на микропредприятия по мярката „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Договорите бяха връчени на кандидатите в петък. Общият размер на инвестициите по тях възлиза на 7,2 млн. лв.

С договорените средства по програмата ще се подпомогнат инвестиции за разнообразяване на земеделските дейности и икономиката в селски райони – като например изграждане на тенис кортове с обслужващи сгради, оборудване на строително микропредприятие, изграждане на автосервизни къщи и закупуване на автобуси за превоз на пътници в малки населени места.

Сред подписаните проекти има и такива за селски туризъм, както и изграждане на фотоволтаици.

До 3 месеца след подписване на договорите кандидатите могат да подадат заявки за авансови плащания до 50% от одобрената субсидия, припомнят от фонда. За целта фирмите трябва да представят пред ДФ “Земеделие” банкова гаранция в размер на 110% от одобрените средства за финансово подпомагане.

От Експертната комисия за осигуряване на прозрачност по програмата в петък одобрение получиха и нови 8 проекта по двете общински мерки на програмата „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и „Обновяване и развитие на населените места“. Общините, които ще бъдат подпомогнати, са Златоград, Якоруда, Чирпан, Правец и Елена.

Основният предмет на одобрените инвестиции предвижда реконструкция на канализационни и водопроводни мрежи, както и благоустройство на населените места чрез изграждане на детски площадки и обновяване на площади и паркове. За изброените общини по програмата е договорена 22,1 млн. лв. европейска субсидия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още