IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договориха 34% от ОП „Конкурентоспособност“, разплатени са 20%

От 2011 г. стартират мярки за подпомагане на проекти с ВЕИ и за изграждане на технологични паркове

18:07 | 08.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Договориха 34% от ОП „Конкурентоспособност“, разплатени са 20%

Към ноември почти 34% от средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ вече са договорени, а са разплатени близо 20%, стана ясно от презентацията на представители на управляващия орган по програмата - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), пред парламентарната комисия по управление на еврофондовете.

От МИЕТ отчетоха, че договорените средства по ОП „Конкурентоспособност“ към края на ноември са 794 млн. лв. по общо сключени 759 договора с бенефициенти, основно фирми. По изпълнените (или етап от тях) 548 договора, сключени до края на 2009 г., би трябвало да се платят общо 720 млн. лв., а са разплатени до момента 436 млн. лв. (т.е. 60% от дължимите средства и 20% от общия ресурс на програмата).

От посочената обща сума на разплатените средства близо 400 млн. лв. са средства по инициативата JEREMIE, които са прехвърлени в Холдингов фонд, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Въпросният фонд ще отпуска средства на бенефициенти, които са инвестиционни фондове, работещи в направленията: отпускане гаранции на фирми; микрокредитиране на малки и средни предприятия (МСП); рисково инвестиране на фирми.

Фондът се предвижда да заработи през 2011 г. и фактически досега по него не са ползвани от фирмите никакви средства по никое от посочените направления. Така на практика платените досега средства на крайните бенефициенти по ОП „Конкурентоспособност“ са около 40 млн. лв.

През тази година по ОП „Конкурентоспособност“ досега са отворени 8 мерки, като се очаква до края на годината да бъдат отворени още 4. Индикативната програма на МИЕТ за 2011 г. предвижда да стартират още общо 10 мерки на обща стойност 400 млн. евро. 

Зам.-министър Евгени Ангелов посочи в тази връзка, че стремежът ще е да стартират всички останали мерки по програмата, т.е общият нов ресурс, за който ще могат да кандидатстват фирмите, може да достигне 500 млн. евро.

Между новите мерки, които ще стартират от следващата година, е тази за изграждане на технологични паркове, общата сума по която е 90 млн. лв. Тези средства по всяка вероятност ще се насочат към подпомагане на изграждането на само 2-3 големи технологични парка в страната, а не както първоначално се предвиждаше – повече на брой, на които да се дадат по няколко милиона лева.

Между стартиращите през 2011 г. ще бъде и мярка за реализиране на проекти, свързани с енергийната ефективност, включително изграждане на мощности с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Предвижда се и подпомагане на участието на фирми в големи международни панаири и изложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още