IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

600 проекта за модернизация на малки фирми по ОП "Конкурентоспособност"

Броят на подадените проектни предложения е с 39% по-малък от подадените през 2008 г., когато тази мярка за пръв път беше отворена за кандидатстване

17:15 | 16.08.10 г.
Автор - снимка
Създател
600 проекта за модернизация на малки фирми по ОП "Конкурентоспособност"

По мярката „Технологична модернизация в малки и средни предприятия (МСП)” на оперативна програма (ОП) „Конкурентоспособност“ до 10 август, когато изтече крайният срок за кандидатстване, са подадени 600 проектни предложения, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. По тази мярка общият ресурс на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 98 млн. лева.

Броят на подадените проектни предложения е с 39% по-малък от подадените през 2008 г., когато тази мярка за пръв път беше отворена за кандидатстване.

От Управляващия орган наоперативната програма обясняват спада със свиването на пазарите и невъзможността на предприятията да използват пълния капацитет на съществуващите машини поради икономическата криза. Финансовите проблеми на компаниите - непогасени задължения към бюджета и проблеми с банковото финансиране, които са ключов момент в изпълнението на проектите, също са фактор за по-ограничения интерес към възможностите, които предлага програмата, от страна на бенефициентите, смятат от министерството.

Индикативната годишна работна програма по ОП „Конкурентоспособност” за 2010 г. предвижда стартирането на общо 16 процедури на обща стойност 1,3 млрд. лв. В момента по програмата се изпълняват 588 договора на стойност близо 740 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още