IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Държавата ще отстъпи част от процедурите по управление на европари

В държавните институции трябва да остане само процесът на управление на еврофондовете само на макрониво, смята министърът

13:47 | 14.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Т. Дончев: Държавата ще отстъпи част от процедурите по управление на европари

Държавната администрация върви към постепенна раздяла с някои технически процедури за управление на проектите, финансирани от еврофондовете. Това съобщи министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев.

Той присъства на събитие, на което бе отчетена кампанията „Създаваме заедно“, която има за цел да информира бенефициентите за това, как да използват европейските средства.

Преди известно време Дончев посочи, че банките могат да поемат част функциите на междинни звена при управление на европроектите. Днес той уточни, че е напълно възможно тези функции да бъдат поети не само от банкови институции, а и от неправителствени организации или фирми.

Частните подизпълнители трябва да бъдат стимулирани финансово за добре свършена работа или да бъдат наказани ако не се справят, посочи министърът.

В държавните институции трябва да остане само процесът на управление на еврофондовете само на макрониво, уточни Томислав Дончев.

Според министъра вероятно ще се направи експеримент как действа новият модел първо с ОП Конкурентоспособност.

Томислав Дончев съобщи още, че следващата година по всички оперативни програми ще бъдат обявени процедури за 5,5 млрд. лв. и ще бъдат разплатени поне 1,5 млрд. лв. Ще бъдат открити 27 областни центъра, които ще запознават обществото с еврофондовете, които имат широк кръг бенефициенти, каквито са например ОП Регионално развитие, ОП Човешки ресурси и ОП Околна среда.

Томислав Дончев посочи още, че 2010 година е била първата, при която капиталовите разходи за инвестиции в републиканския бюджет, които са в размер на 1,1 млрд. лв., са били равни на евросредствата за инвестиции, които също са били 1,1 млрд. лв.

През предходните 2008 и 2009 година средствата в бюджета за инвестиции са надвишавали в пъти европейското финансиране, посочи министърът.

Според проучване на Алфа рисърч, представено на събитието, едва 2% от гражданите са много добре информирани по темата еврофондове. 11% от анкетираните се чувстват по-скоро добре информирани, а 52% се определят като много слабо запознати.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
all_trader
преди 13 години
хехе , тия съвсем са изкукали . още по -големи бъркотии ще сътворят от до сега . Дончев вън за нищо не ставате само глупости вършите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stdmv
преди 13 години
Доскоро министър Дончев беше кажи-речи единственият мислещ по темата Еврофондове. Напоследък и той сериозно изпуска коловоза. Работата с *** явно му се отразява.Дончев, след банките вкарайте НПО-тата, застрахователи, може и Народната милиция и някой ОФ клуб, и клубовете на пенсионерите.Да има там тюрлю гювеч да се върти у бъркоча.Вместо да опрстявате и да давате път на прагматизма, правете стратегии, работни групи, концепции, анализи, комисии....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още