IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разплатени са 7,28% от бюджета по ОП „Околна среда“

Общият бюджет на програмата е 3,5 милиарда лева

17:20 | 25.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Разплатени са 7,28% от бюджета по ОП „Околна среда“

Общо 964 млн. лв. са договорени към 15 февруари по Оперативна програма „Околна среда“ от началото на действието й. Това са 27,4% от общия бюджет на програмата, който е 3,5 милиарда лева. Разплатени са 256 милиона лева или 7,28% от бюджета на оперативната програма, съобщи на семинар в Разлог заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

В сектор “Води“, чиито бюджет е 2,4 милиарда лева, са договорени 27% от средствата и са изплатени над 9 на сто. Общо 29 общини са подали проекти за изграждане на пречиствателни станции и канализация, като се очаква до края на годината те да се увеличат до 50.

Общо 124 агломерации в България имат население над 10 хиляди жители и би трябвало да имат пречиствателни станции, коментираха експерти. От тях 70 въобще нямат такива станции, а 35 имат нужда от разширение и модернизация.

Ако остане свободен финансов ресурс има възможност част от спестените средства да бъдат насочени към малките населени места до 10 хиляди жители. Модерните пречиствателни станции към големите населени места са 11 и са изградени по програма ИСПА, а нови четири ще бъдат завършени тази година.

В сектор „Отпадъци“ на оперативната програма са договорени 33 милиона лева и са изплатени 9 милиона лева. Проектите на четири общини са процес на оценка – Бургас, Видин, Перник и проектът за завода за боклук на столична община.

В третото направление на програмата – Биоразнообразие, са договорени 55 милиона лева и са разплатени 9,2 милиона лева.

Заместник-министър Василева коментира, че като цяло за сектор „Води“ след 2014 г. са нужни между 11 и 15 милиарда лева за инвестиции. Само за канализация и пречиствателни съоръжения ни трябват 5 милиарда лева.

При договарянето на средствата по оперативните програми за следващия програмен период ЕС ще иска в замяна срещу парите да бъдат правени реформи, коментира заместник-министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още