IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатите искат ЕК да различава ясно измами и нередности при еврофондовете

България и Румъния вече не са най-фрапиращите случаи за злоупотреби, заяви евродепутатът Илиана Иванова

17:14 | 06.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Евродепутатите искат ЕК да различава ясно измами и нередности при еврофондовете

Еврокомисията трябва да прави по-ясно разграничение между измами и нередости по еврофондовете. Това каза пред Investor.bg евродепутатът Илиана Иванова по повод приетия днес от Европарламента пореден годишен доклад за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите през 2009 г., който анализира изразходването на европейските пари.

В доклада България се споменава заради съмнения за висок процент измами през 2009 г. по САПАРД. В него обаче се коментират и проблеми в други членки на ЕС като Австрия, Испания, Италия, Румъния, Словакия, Великобритания, Холандия.

„България и Румъния вече не са най-фрапиращите случаи за злоупотреби с еврофондовeте“, заяви Иванова. Тя коментира, че това са стари грешки, които вече са коригирани. „Наистина през 2008 г. ни бяха спрени парите по САПАРД и през септември 2009 г. бяха пуснати. Положението днес е променено“, твърди тя.

Някои държави като Словакия и Словения си позволявали да докладват нула процента грешки и измами при изразходването на средствата. „Това звучи доста подозрително, поставих въпроса ЕК да ни даде подробна информация какво е качеството на системите за контрол във всяка страна членка, за да е ясно доколко тези системи работят. Аз лично не мога да повярвам, че държави, които получават големи по размер средства, нямат дори 0,01% грешки“, допълни евродепутатът.

Други страни пък бавят значително периода, в който трябва да предоставят данни за евросредствата към ЕК. В Испания при открити нередности за около 2,5 млрд. евро само около 59 млн. евро са върнати като финансова корекция в европейския бюджет, допълва Иванова.

Евродепутатите установяват един сериозен проблем при докладите за евросредствата – дали се прави достатъчно добре разграничаването между измама и нередност.

„Измамата е умишлено криминално деяние. Нередността може да е неволна грешка на бенефициента без криминален характер – той може да е написал, че си е купил червена машина, а тя да е зелена“, обясни евродепутатът. В доклада на Еврокомисията обаче не се правела ясна разлика между двете понятия – измама и грешка.

„Искаме следващата година ЕК да даде доста по-подробна информация за двете понятия. Не е редно съвестни бенефициенти, допуснали техническа грешка, да бъдат наказвани на фона на големите измами, които биха могли да се случат“, посочи Илиана Иванова.

За следващата година евродепутатите очакват ЕК да предостави и по-подробна информация за системите за контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още