IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общини ще получат над 20 млн. лв. за организиране на културни събития

Средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и от националния бюджет

16:14 | 08.08.11 г.
Общини ще получат над 20 млн. лв. за организиране на културни събития

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ Лиляна Павлова ще подпише утре 40 договора с общини от градските агломерационни ареали за финансиране на проекти в областта на културата, съобщиха за БТА от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Общият размер на субсидията е 19,5 млн.лв., от които 16,6 млн.лв. са от Европейския фонд за регионално развитие. Помощта се дава за създаване и промотиране на иновативни културни събития в общините.

Освен одобрените 40 проекта са класирани още 15 резервни проектни предложения, които успешно са преминали оценката, но за тях не е достигнал ресурс, поясниха от министерството. Липсващите средства са в размер на 7,6 млн.лв. и те ще бъдат осигурени по схема за предоставяне на безвъзмездна бюджетна финансова помощ, поясниха от министерството.

Финансираните общини са Столична община, Варна, Русе, Бургас, Аврен, Балчик, Ботевград, Велико Търново, Велинград, Видин, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич-град, Долна Митрополия, Казанлък, Карлово, Куклен, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лясковец, Марица, Пазарджик, Перник, Пещера, Поморие, Провадия, Разград, Севлиево, Силистра, Смолян, Созопол, Стамболийски, Троян, Тунджа, Харманли, Шумен и Ямбол.

Изпълнението на дейностите по договорите ще спомогне за преодоляване на негативния образ на населените места с помощта на изкуството, т.е. символна трансформация на мястото, преобразяване, включване на социални маргинални групи в художествен проект, т.е. постигнат ефект на социална интеграция чрез изкуство, използване на открито градско пространство, поясниха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още