IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери получават субсидии за модерни торища

Фонд „Земеделие“ е одобрил проекти за 6,5 млн. лв., голяма част от които са по Нитратната директива, регламентираща опазването на околната среда

14:29 | 10.10.11 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Държавен фонд „Земеделие“ е одобрил днес проекти за 6,5 млн. лв., голяма част от които са насочени към изграждане на модерни торища в животновъдните стопанства, съобщиха от фонда.

От първи януари следващата година българските ферми трябва да покрият изискванията на европейското законодателство, регламентирано с т.нар. Нитратна директива, за спазване на екологичните изисквания при депониране на биоотпадъците.

Инвестициите в подобни торища изискват огромни средства, затова Еврокомисията предвиди гарантирани бюджети за подпомагане на инвестициите в тази област.

Българските животновъди са подпомагани по мярката за модернизиране на земеделските стопанства от програмата за развитие на селските райони, където безвъзмездната помощ е с 10% по-голяма от останалите субсидии, предоставяни по програмата.

Само през тази година бяха обявени два приема на проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” през март и през юли. Постъпилите проектни предложения са 372, като общият размер на исканата субсидия по тях е за близо 92 млн. лв.

Фондът вече е разгледал натрупаните от минали години заявления по тази мярка и в момента обработва тазгодишните, съобщиха от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още