IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слага се таван за агросубсидиите на стопанство от 2014 г.

Екоземеделието е основен приоритет на общата селскостопанска политика на ЕС за следващия програмен период до 2020 г.

18:19 | 12.10.11 г.
<p>
	Еврокомисарят Дачиан Чолош при представянето на бъдещата селскостопанска политика в Европарламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еврокомисарят Дачиан Чолош при представянето на бъдещата селскостопанска политика в Европарламента. Снимка: Ройтерс

Близо 30 на сто от бюджетите, с които държавите-членки ще разполагат за директни плащания, ще се предоставят за дейности, свъразни с опазването на околната среда. Около 25% от ресурса и по втората ос за развитие на селските райони също ще се разпределя за екология.

Затова и субсидиите за екопроекти по програмата за селските райони ще достигат до 85% при 50 процента за останалите инвестиционни проекти. До 100% може да достигнат безвъзмездните плащания при въвеждане на ноу-хау в земеделието, предвижда още новата реформа.

За да се насърчава малкият бизнес в селата, се предвиждат и редица нови схеми за подпомагане. В случай, че дребни производители, които са развивали бизнеса си в продължение на една година в слаборазвит регион, решат да го продадат на по-крупен производител, то ЕС ще ги насърчи, ако останат в този регион. До 2020 г. те ще могат да получават по 120% от размера на директните плащания, които са взимали през първата година от дейността си, обясниха евроекспертите.

България и Румъния ще продължат да получават по-малък размер на субсидиите в сравнение със старите държави-членки, тъй като получаваното еврофинансиране, съотнесено към брутния вътрешен продукт на двете държави, е значително по-голямо от съотношението в останалите европейски държави, поясни още Марио Маринов.

Предложените от Еврокомисията мерки ще продължат да се обсъждат през октомври и ноември в Европарламента и Съвета на Европа. Очакванията са до март 2013 г. дебатите по бъдещото законодателство да приключат. Независимо от тези обсъждания ще продължат и преговорите по многогодишната финансова рамка, където решаваща дума имат министрите на финансите на държавите-членки на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още