IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агропроекти за 72 млн. евро се очаква да бъдат приети в рамките на един месец

Фонд „Земеделие“ открива три приема на инвестиционни предложения по едни от най-търсените мерки от програмата за селските райони

11:58 | 21.10.11 г.
<p>
	Голяма част от проектите са свързани с изграждане на екопътеки&nbsp;&nbsp; Снимка: БТА</p>

Голяма част от проектите са свързани с изграждане на екопътеки   Снимка: БТА

От 9 ноември до 9 декември регистрираните земеделски производители могат да подават проекти по две от мерките на програмата за селските райони, свързани със създаване на микропредприятия и за разнообразяване към неземеделски дейности. Вторият прием е насрочен за периода 14 ноември - 12 декември и е за инвестиционни предложения в областта на селския туризъм, съобщиха от фонд „Земеделие“.

Общият ресурс по трите мерки може да надхвърли 72 млн. евро, като в него са включени бюджетно разпределените средства по отделните мерки не само за 2011, но и за 2012 г., поясниха от фонда.

Инвестиционните проекти за разнообразяване към неземеделски дейности имат за цел да модернизират или разширят съществуващи преработвателни предприятия, да насърчат инвестициите в енергийни инсталации, да подпомогнат създаването на нови работни места и да повишат доходите в селските райони. Предвиденият бюджет само по тази мярка се очаква да надхвърли 35 млн. евро, като половина са средствата по мярката са от ресурса за 2011 г. плюс целия бюджет за 2012 г. Субсидията е до 80% от одобрените разходи при проекти за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. За всички останали дейности субсидията е до 70% от инвестицията. Помощта за един проект не може да надхвърли 200 хил.евро.

Кандидатите трябва да са регистрирани по търговския закон или закона за кооперациите и да са микро-, малки или средни предприятия. Най-малко 50% от приходите им за годината преди кандидатстването трябва да са формирани от земеделска дейност или преработка на селскостопанска продукция. Приходът може да бъде и от финансово подпомагане за земеделие.

По мярката за микропредприятията заделеният бюджет е в размер на 24 млн. евро. Тук се насърчават малки фирми, които не са регистрирани като земеделски производители, като могат да кандидатстват и физически лица, регистрирани по закона за занаятите.

Субсидиите се предоставят за неземеделски дейности и не могат да надхвърлят 200 хил. евро. Отново се подпомагат енергийни проекти, които получават до 80% безвъзмездна помощ от одобрените разходи. Останалите инвестиционни предложения се субсидират до 70% от общата им стойност.

При мярката за насърчаване на туризма се подпомагат проекти за подобряване на туристическа инфрастурктура, за изграждане на съоръжения и атракции, както и за разработване на маркетинг стратегии за туристическите обекти. Ресурсът за двете години по тази мярка е в размер на 13 млн. евро. Тук могат да канидатстват общини с население до 10 хиляди жители, както и юридически лица с нестопанска цел. И по тази мярка субсидията за един проект не може да надвишава 200 хил. евро.

Одобрените проекти на общините и юридическите лица, които не генерират приход от дейността си, получават до 100% от допустимите разходи, а всички останали кандидати– до 70%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още