IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ отчете свръхактивност в плащанията през декември

В последния месец от годината на сектора са преведени 275 млн. лв.

14:00 | 29.12.11 г.
Фонд „Земеделие“ отчете свръхактивност в плащанията през декември

В последния месец от годината държавен фонд „Земеделие” е успял да изплати 275 млн. лв. национални и европейски субсидии за животновъди и екопроизводители плюс плащания за успешно приключили проекти по програмата за развитие на селските райони, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Над 21 хиляди животновъди получиха 80,5 млн. лева по националните плащания за изхранване на животните. От тези средства 29,5 млн. лв. бяха предоставени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, припомниха от фонда.

Останалите 195 млн. лв. от изплатените средства се предоставят от Европейския фонд за развитие на селските райони и от националния бюджет.

През декември бяха изплатени 65 млн. лв. субсидии за необлагодетелствани райони и за агроекология, като тези плащания за първи път се извършват в рамките на календарната година. Фондът успя само за един месец да плати и 130 млн. лв. по вече изпълнени проекти от програмата за селските райони.

От ведомството припомниха, че благодарение на създадения гаранционен фонд България няма да изгуби евросубсидиите от 2009 г., които по правилото n+2 трябваше да бъдат договорени до края на тази година.

Преди Европейската комисия да одобри предложението за финансов инженеринг, правителството разреши допълнителни средства за създаването на фонд, който ще разполага с 335 млн. лв. за гарантиране на заеми по одобрени проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още