IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природозащитници искат оставката на земеделския министър*

Агроминистерството подготвя нормативни промени за евтаназия на агресивните кучета, които да бъдат одобрени от Брюксел

11:31 | 09.04.12 г. 4
Природозащитници искат оставката на земеделския министър*

Представители на 37 неправителствени български и европейски природозащитни организации поискаха оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов заради "дългогодишното институционално бездействие" и "липса на контрол по прилагане на актуално законодателство" за бездомните кучета.

В отворено писмо, адресирано до Найденов, с копие до президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова, защитниците на животните настояват министърът да поеме "своята политическа отговорност" за ситуацията с кучетата.

Природозащитниците обвиняват Найденов, че мерките, които предлага за борба с популацията на безстопанствените кучета са неефективни и популистки.

Поводът за недоволството е решението на министерството на земеделието с нормативни промени да се приложи задължително умъртвяване (евтаназия) за агресивните бездомни кучета.

Промените в съответната наредба ще бъдат приети само след одобрението от Европейската комисия, съобщиха за Inevstor.bg от министерството на земеделието.

В късните часове на деня земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че освен промените в наредбата за кучешките приюти ще предложи промени и в Закона за защита на животните, с които да бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета. Тези кучета се водят на общините, но надзорът над тях се изпълнява от неправителствените организации. В същото време се оказва, че надзорникът не носи отговорност, когато кучето ухапе някой, коментира министърът.

"В мое лице природозащитните организации винаги са виждали един диалогичен човек, но този път те трябва да поискат извинение от нахапаните, защото вече има случаи и на починал човек", посочи още министър Найденов. Според него неправителствените организации също носят вина за увеличаването на популацията на безпризорните кучета.

Организациите получават средствата за своята дейност от чужбина и оправдават разходите си като се грижат за кучетата и тяхното хранене. Те са част от създаването на проблема и трябва да участват и в неговото решаване, допълни още министърът. 

Още новини от България четете в Dnes.bg

* Текстът е актуализиран към 17,45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Браво на министъра.Ако го направи само ще получи подкрепа от повечето хора. Природозащитниците 20г. видяхме до къде го докараха.Колко жертви на глутници кучета трябва да има още - според мен трябва да се премахнат възможно най-бързо и да се приключи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Аз пък искам придодозащитниците да си вземат бездомните кучета и да си ги гледат. За да си правят ефективни борби с популации, та да се разкарат от улиците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Tradanza
преди 12 години
Пак ще гласуваме за него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
А "човекозащитниците" какво мислят по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още