IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платените евросредства за селските райони надхвърлят 1 милиард евро

След като Европейската комисия одобри гаранционната схема, се очаква евробюджетът да преведе още 250 млн. евро на България

11:02 | 11.04.12 г.
<p>
	<em>Заместник - министърът на земеделието Светлана Боянова &nbsp;</em> &nbsp;Снимка: БТА</p>

Заместник - министърът на земеделието Светлана Боянова    Снимка: БТА

Очаква се до края на април Европейската комисия да одобри още 250 млн. евро плащания по програмата за селските райони и така общият размер на преведените субсидии би могъл да надхвърли 1 милиард евро.

С последнтото искане за покриване на плащанията по приключилите проекти на практика страната ще усвои 32% от общия бюджет на програмата. Това обяви в интервю за националното радио зам.- министърът на земеделието и храните Светлана Боянова, коментирайки критичните забележки на евродепутати от БСП за потенциалния риск страната да загуби субсидии по програмата.

„Критиките на евродепутата Илияна Йотова показват тотално непознаване на програмата и се изненадвам, че вътрешните проблеми се пренасят навън по този начин. Лично аз още миналата година сигнализирах за опасността от неусвояване на близо 183 млн. евро от програмата“, припомни още Боянова.

Проблемът обаче беше преодолян с предложения от българската страна финансов инженеринг, който да позволи средства от мерките със слаба усвояемост да бъдат пренасочени за прилагането на гаранционна схема в подкрепа на кредитирането за малкия бизнес.

През януари тази година българската страна е депозирала в Брюксел документите за поредното плащане по програмата в размер на 250 млн. евро, като в тези средства влизат освен одобрените от българската страна проекти и ресурсът за създаване на гаранционния фонд в размер на 137 млн. евро, припомни Боянова.

„Успоредно с това вървят и преговорите с ЕК по изчистване на детайлите за работа на гаранционния фонд, като очакваме тези преговори да приключат до края на този месец“, информира зам.- министърът.

Целта на администрацията е да бъдат стимулирани животновъдите и производителите на плодове и зеленчуци да кандидатстват по програмата за селските райони, като чрез гаранционния фонд бъдат улеснени в кредитирането.

Според Боянова фонд „Земеделие“ е преодолял всички досегашни затруднения по одобряването на проектите, като очакванията са през тази година кандидатите за субсидии да успеят да се вместят в бюджета, предвиден да се усвои през тази година. Годишно по програмата трябва да се усвояват по около 460 млн. евро.

За целия седемгодишен период бюджетът на европрограмата е 2, 642 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още